Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Firma známej exposlankyne je v konkurze. Grófka východu nemá na vrátenie agrodotácií
Zdielať na

Firma známej exposlankyne je v konkurze. Grófka východu nemá na vrátenie agrodotácií

MICHALOVCE / Známa exposlankyňa Ľubica Rošková prihlásila svoju firmu do konkurzu. Žena, ktorú miestni farmári prezývajú grófka, tak urobila preto, lebo nemá dosť peňazí na vrátenie agrodotácií, ktoré mala získať nezákonným spôsobom. Súd jej prvú žiadosť o konkurz zamietol. Schválil ho až po doplnení podkladov.

Kauza nezákonného poberania dotácií na zvláštne plochy sa dostala do ďalšej fázy. Súd už definitívne rozhodol o vyhlásení konkurzu. Správca aktuálne kontroluje všetok majetok agrofirmy, ktorý je k dispozícii, aby ho mohol rozpredať a pokryť dlžoby.

"Zo zákona nám to vyplýva, keďže sme vedeli, že náš majetok nie je v takej sume, akej sme dlžní," uviedla obvinená Ľubica Rošková. "Konkurz bol vyhlásený 12. decembra," potvrdila hovorkyňa Krajského súdu Košice Anna Pančurová. 

Konkurzom sa automaticky rušia všetky doterajšie exekúcie. Štát sa tak musel znova prihlásiť správcovi, no úspech vrátenia peňazí je otázny. Majetok agrofirmy je totiž aktuálne iba 22 500 eur. Na kauzu agrodotácií dopláca majiteľka firmy aj svojim osobným majetkom. Prokurátor sa ho totiž rozhodol zablokovať. Exposlankyňa parlamentu, sa ihneď sťažovala na špeciálnom trestnom súde, že na to nebol dôvod.

Taktiež sa bude zaoberať aj preverením doterajších prevodov budov, strojov či zvierat, pomocou ktorých sa mohla bývalá poslankyňa parlamentu účelovo zbaviť hodnotných položiek. 

V tomto období zároveň plynie lehota do 3. februára na prihlásenie pre všetkých veriteľov grófky, ako ju miestni poľnohospodári volajú. Túto možnosť už využili štátne inštitúcie, ktoré od Roškovej žiadajú vrátiť sumu približne 233 000 eur, ktoré mala získať v rozpore so zákonom. Konkurz však neposkytuje žiadnu garanciu vrátenia peňazí v plnej výške.

Polícia zatiaľ prípad neuzavrela podaním obžaloby. "Procesné úkony naďalej pokračujú, aktuálne sú vypočúvaní svedkovia," priblížil hovorca Prezídia PZ SR Michal Slivka. 

Policajti rozbagrovali podnikateľovi pozemok. Anonym nahlásil, že je tam nelegálny odpad. Viac tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy