Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Špeciálny prokurátor zrušil obvinenie voči Robertovi Ficovi, Kiska na rozhodnutie čaká
Zdielať na

Špeciálny prokurátor zrušil obvinenie voči Robertovi Ficovi, Kiska na rozhodnutie čaká

BRATISLAVA / Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik k 31. decembru 2019 vydal rozhodnutie, ktorým zrušil celé uznesenie voči Robertovi Ficovi a uložil vyšetrovateľovi, aby vo veci znova konal a rozhodol. Televíziu JOJ o tom informovala Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry. Andrej Kiska na verdikt stále čaká.

Aktualizácia: Kým o sťažnosti Roberta Fica voči jeho ovineniu už prokuratúra rozhodla, v pozícii čakateľa je stále exprezident Andrej Kiska. Podobne ako Robert Fico aj on podal ešte v decembri voči svojmu obvineniu sťažnosť. Prokurátor o nej zatiaľ nerozhodol. Informáciu pre TV JOJ potvrdil hovorca krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák. 

"Vzhľadom na štádium konania nebudeme v súčasnosti uvádzať podrobnosti, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie," informovala TV JOJ Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry. Správu budeme aktualizovať. 

Roberta Fica obvinil vyšetrovateľ NAKA 5. decembra minulého roka z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. 

​Vo videu bývalý premiér povedal, že orgány činné v trestnom konaní rozhodujú pod tlakom médií a nie na základe skutočných dôkazov. Týmito slovami komentoval rozsudok Najvyššieho súdu, ktorý odsúdil Milana Mazureka za extrémistické trestné činy. Práve poslanca Kotlebovej ĽSNS odsúdil Najvyšší súd za extrémistické trestné činy, prišiel o mandát poslanca Národnej rady SR a musel zaplatiť peňažný trest vo výške 10-tisíc EUR.

"Milan Mazurek povedal to, čo si myslí celý národ. Ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu. Ak má byť rozsudok Najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vojsť do ktorejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí pozatvárať. To sa mám naozaj báť povedať, že podporujem policajtov v tvrdých zákrokoch v osadách, ako som to urobil po zásahu polície v Moldave nad Bodvou? To sa máme báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?" uviedol Fico na adresu rozhodnutia súdu. 

​Mazurek čelil pred Najvyšším súdom obžalobe za výroky v relácii regionálneho rádia Frontinus. Ešte v roku 2016 v nej hovoril o násilí a vandalizme Rómov, urážal ich a prirovnával k nebezpečenstvu spojenom s islamskými migrantmi.

Ako sa vyjadrili politici k situácií, keď padlo obvinenie voči Ficovi?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy