Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Komisia súdnej rady chcela Jankovskú vypočuť aj napriek PN, no neprišla. Disciplinárne navrhli stíhať aj ďalšiu sudkyňu
Zdielať na

Komisia súdnej rady chcela Jankovskú vypočuť aj napriek PN, no neprišla. Disciplinárne navrhli stíhať aj ďalšiu sudkyňu

BRATISLAVA / Komisia Súdnej rady SR odporučí disciplinárne stíhať ďalšiu sudkyňu. Pôjde pritom o jednu z dvojice Denisa Cviková a Zuzana Maruniaková. Informovala o tom po zasadnutí špeciálnej komisie rady jej predsedníčka Elena Berthotyová. Monika Jankovská, ktorú mali vypočúvať sa ospravedlnila za neúčasť, pretože je PN. Hoci ju komisia bola ochotná vypočuť aj počas vychádzok, Jankovská neprišla.

Osobitná komisia Súdnej rady SR navrhla disciplinárne stíhať ďalšiu sudkyňu, pôjde o jednu z dvojice Denisa Cviková a Zuzana Maruniaková. Predsedkyňa súdnej rady Berthotyová ale nevylúčila ani možnosť, že budú stíhané obe sudkyne. Maruniaková rozhodovala v civilnom spore o jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza. Rozsudok bol v prospech Mariana Kočnera. Cviková mala údajne podľa zverejnenej komunikácie Kočnera cez aplikáciu Threema na celý proces dohliadať.

Komisia na pondelňajšie zasadnutie predvolala aj sudkyňu a bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú. Z dôvodu, aby vysvetlila podozrenia, vyplývajúce z jej údajnej komunikácie s Mariánom Kočnerom. Zo svojho postu štátnej tajomníčky odišla dobrovoľne pre nátlak na ňu a jej rodinu, za komunikáciu s Kočnerom. Jankovská ale stále stojí za svojím, že s Kočnerom nekomunikovala. 

Bývalá štátna tajomníčka sa zasadnutia osobitnej komisie nezúčastnila, ospravedlnila sa. Súdnej rade poskytla doklad o práceneschopnosti a zároveň udelila plnomocenstvo pre svojho právnika. Osobitná komisie Súdnej rady bola ochotná ju vypočuť aj napriek PNky, a to počas vychádzok, Jankovská ale neprišla. Sudkyňa v súčasnosti čelí už dvom disciplinárnym podnetom a v oboch prípadoch jej navrhujú najtvrdší trest - teda odchod zo sudcovského talára.

Komisia objavila nezrovnalosti 

V súvislosti so sudcami sa objavili nezrovnalosti aj pri výberových konaniach, ktoré mohli byť manipulované. Vyplýva to zo zistení osobitnej komisie Súdnej rady SR, ktorá preveruje medializované prípady podozrivých sudcov a sudkýň. "Na dožiadanie sme získali informácie z Ministerstva spravodlivosti SR, ktoré vykonalo hĺbkovú kontrolu výberového konania na Okresnom súde Bratislava V. a zistilo v ňom vážne pochybenia," uviedla Berthotyová. Zároveň dodala, že výberový proces mohol byť zmanipulovaný. 

Justícia v súčasnosti čelí rozsiahlym podozreniam, ktoré vyplynuli z Kočnerovej Threemy. Medzičasom sa niektorí sudcovia vzdali svojho mandátu dobrovoľne, zo súdnictva úplne odišla napríklad Miriam Repáková či Vladimír Sklenka. Výkon si pozastavil aj bývalý predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner. Komisia súdnej rady odporučila svojim kolegom, aby podali disciplinárny podnet na sudkyňu Andreu Haitovú, sestru Moniky Jankovskej. Dôvodom sú klamlivé informácie, ktoré sa týkajú komunikácie z jej mobilného telefónu.

Okrem samotnej komunikácie preveruje komisia súdnej rady aj majetkové pomery dotknutých sudcov a sudkýň. Rozsiahle podozrenia v justícii rieši aj polícia, ktorá zriadila špecializovaný vyšetrovací tím s názvom Hmla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy