Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štrajkujúci autodopravcovia hrozia. Zablokovať chcú všetky hraničné priechody na Slovensku
Zdielať na

Štrajkujúci autodopravcovia hrozia. Zablokovať chcú všetky hraničné priechody na Slovensku

BRATISLAVA / Autodopravcovia štrajkujú už šiesty deň. V nedeľu v noci od dvadsiatej druhej hodiny hrozia zablokovaním všetkých hraničných priechodov. Pričom trvajú na svojich dvoch požiadavkách. Chcú znížiť cestnú daň o 50 percent a pozastaviť platenia mýta. Pre pokračujúci štrajk zvolal premiér Peter Pellegrini na zajtra stretnutie za účasti štyroch ministrov a policajného prezidenta. On sám sa však rokovať s autodopravcami zatiaľ nechystá, pričom Úniu autodopravcov upodozrieva, že štrajk tesne pred voľbami je spolitizovaný.

"Vonku máme teraz momentálne cez 200-250 kamiónov" uviedol podpredseda UNAS Stanislav Skala. Tie v nedeľu síce skrížene cesty neblokovali, no od 22:00 hodiny začnú blokovať hraničné priechody. "Dole Maďarsko je celé úplne uzatvorené, Medveďov a to okolie a bude sa uzatvárať aj hraničný priechod Kúty a chceme uzatvoriť aj Rajku," tvrdí Skala. 

​Podľa premiéra Petra Pellegriniho je blokovanie ciest kamionistami neprípustné, pričom štrajkujúci takto ohrozujú hospodárske záujmy krajiny, ako aj bezpečnosť ľudí v autách. "Ja ich žiadam, aby kamióny odparkovali na parkoviská, kde môžu ďalej pokračovať vo forme štrajku a medzitým sa môžeme vrátiť k rokovaciemu stolu, ale to nebude, že fungovať tak, že niekto si ultimatívne zablokuje diaľnice a potom bude tlačiť na rokovanie. Každý musíme urobiť ústupok, nejaké ponuky na stole sú," povedal premiér. "My nepustíme, pokiaľ naše požiadavky nebudú splnené," dodal Skala. 

Väčšie združenie autodopravcov ČESMAD štrajk Únie autodopravcov podporuje, ale k blokácii hraníc sa podľa jeho prezidenta ČESMAD nepridá. "Pretože si myslíme, že je najmä proti slovenským dopravcom, ktorí potrebujú rozviesť tovar do zahraničia. Preferujeme rokovania," vyjadril sa Pavol Jančovič. 

Práve prezidentovi ČESMADU však autodopravcovia z Únie vyčítajú, že on sám má návesy svojej prepravnej firmy registrované v Slovinsku. "Nepotrebuje štrajkovať, všetko je na poriadku" vravia  autodopravcovia. "Ja na daniach z motorových vozidiel napriek tomu, že mám tam registrované niektoré návesy, stále platím viac ako 100 tisíc eur ročne," bráni sa Jančovič. 

V súvislosti so štrajkom autodopravcov sa už zajtra do poludnia na Úrade vlády stretnú na pozvanie premiéra ministri financií, dopravy, hospodárstva, ministerka vnútra či policajný prezident. "A potom sa poradíme na základe toho, aké informácie dostanem," dodal premiér, ktorý si navyše myslí, že štrajk pred voľbami môže byť spolitizovaný. 

"To je niečo, čoho sa oni presne boja a na to sa vyhovárajú. Boja sa rozprávať priamo s ľuďmi, ktorí majú problémy a začnú rozprávať, že to je spolitizované. To je iba čisto jeho výhovorka," vraví Michal Truban z PS. "Ja si takisto myslím, že výber mýta na Slovensku nie je šťastný a že s tým treba niečo urobiť. Ja si myslím, že bolo by dobré možno ukázať ľuďom signál a dokonca prestať ich nútiť aj platiť cestné známky, kým Slovensko a tento štát neukáže, že vie dostavať diaľnicu," povedal tiež predseda parlamentu Andrej Danko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy