Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Vodiči previezli búrací stroj z Prešova späť do Česka. Ich kolegovia ostali na Slovensku, dostali dar
Zdielať na

Vodiči previezli búrací stroj z Prešova späť do Česka. Ich kolegovia ostali na Slovensku, dostali dar

VYSOKÉ TATRY / Vodiči v piatok previezli veľký búrací stroj z Prešova do Česka. Ich kolegovia, ktorí sa priamo podieľali na búracích prácach zničenej bytovky, však zostali na Slovensku. Dostali dar - víkendový pobyt vo Vysokých Tatrách.

"Klobúk dole pred vami, aj pred všetkými, čo pomáhali nezištne," privítal chlapov z Česka zástupca náčelníka mestskej polície Vysoké Tatry Jozef Štefaňák. Tí v Prešove pracovali na zbúraní paneláku po výbuchu. Táto tragédia akoby opäť spojila naše národy. 

​Z vďaky, že česká firma nielen doviedla skvelú prácu, ale aj odmietla úhradu za práce, Prešovský kraj spolu so sponzormi venovali chlapom víkendová pobyt vo Vysokých Tatrách. "Bolo to veľmi pekné gesto. Sme radi, užívame si to nádherne," vraví technický riaditeľ firmy Jiří Raszka. 

"Obrátili sme sa na domácich podnikateľov, ktorí samozrejme hneď vyšli v ústrety," hovorí Štefaňák. Vzácni hostia sa vybrali aj na Hrebienok, kde si pozreli Tatranský dom. "Ja som narodení v Česko-slovensku. So Slovenskom mám dlhoročné vzťahy stále a keď sa dospieva česká časť hymny, tak ja v duchu pokračujem ďalej, takže ja tam tie Tatry mám na veky vekov," dodal Raszka. 

Spomienky na nedávnu tragédiu sú však stále čerstvé. Jiří najprv nevedel, čo sa na Slovensku deje. Pamätá si ale na prvý telefonát svojho šéfa, majiteľa firmy. "Vraví mi videl si, čo sa stalo v Prešove? Ja vravím, že nevidel, že sa nepozerám na správy. Tak mi poslal odkazy. Ja som sa pozrel a v priebehu 15 minút som mu volal späť s tým, že tam na druhý deň okamžite idem," opisuje. 

​To, čo videl na mieste, bola hrôza a vedel, že obyvatelia bytovky svoje domovy definitívne stratili. "Určite tam mali ľudia krásne veci a spomienky, staré fotografie, ktoré už nikto nikdy nevyvolá, ja to chápem, asi by som mal rovnaký pocit. Ale ja som povedal, že ja by som tam ani toho záchranárskeho psíka neposlal, lebo by som mal strach," dodal Jiří. 

Česi obdivovali jednotu záchranných zložiek a súčinnosť všetkých, ktorí sa podieľali na záchrane a pomoci. Čo si ale budú najviac pamätať je nesmierna ľudskosť a ochota, ktorú tragédia v ľuďoch vyvolala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy