Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Základná škola v Martine rieši vážny problém. Takmer polovica učiteľov už podala výpovede
Zdielať na

Základná škola v Martine rieši vážny problém. Takmer polovica učiteľov už podala výpovede

MARTIN / Na najväčšej martinskej základnej škole nastala veľká vzbura. Mnohí učitelia, ale aj rodičia tamojších žiakov sú nespokojní s voľbou novej riaditeľky, čo prejavujú už dlhší čas. A teraz sa pedagógovia rozhodli pre rázny krok – takmer polovica z nich podala výpovede.

Napätie v základnej škole sa vyhrotilo. Ledva vedenie mesta oficiálne vymenovalo riaditeľku do funkcie, už mala na stole výpovede 27 podriadených. "Keďže bola naša pani riaditeľka očividne dosadená mestom, pretože vykonávala funkciu poslankyne a voľby boli podľa nás zmanipulované," vyjadrila sa učiteľka Lucie Hončová. "Dôvod mojej výpovede je jednoznačný, nedokážeme pracovať pod vedením pani Kralovancovej," vyjadrila sa zástupkyňa riaditeľky školy Lucia Smiková. 

Už koncom minulého roka nespokojná skupina pedagógov otvorene hovorila o tom, že podľa ich mienky by mala viesť školu druhá kandidátka, ktorá ale papierovo nevyhrala. K tomuto názoru sa pripojili stovky rodičov žiakov. V decembri zorganizovali pred školou protest.

Víťazka volieb sa vtedy vyjadrila, že nevidí dôvod na to, prečo by nemala nastúpiť na post riaditeľky. "Voľby, ktoré prebehli, všetko bolo v poriadku, neboli zmanipulované," povedala v tom čase riaditeľka Eva Kralovancová. Dnes ale pred kamerou hovoriť nechcela.

Šéf mesta vraví, že mu je ľúto, aké problémy nastali v škole. No podľa jeho slov musí rešpektovať zákon. "Nechal som si preveriť celý ten proces voľby a právny názor bol taký, že nemám inú možnosť len akceptovať návrh komisie. Vymenoval som riaditeľku Základnej školy Hurbanová. Pokiaľ by som ju nevymenoval bolo na mňa pripravené, aspoň mám informácie, podanie trestného oznámenia, " vyjadril sa primátor Ján Danko. 

Učitelia podali podnet na prokuratúru, aby prešetrila postup pri voľbách riaditeľky. Navyše na ďalší týždeň chystajú ďalší protest. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy