Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Autodopravcovia začali protestnú akciu. Doprava bude zablokovaná vo viacerých bratislavských úsekoch
Zdielať na

Autodopravcovia začali protestnú akciu. Doprava bude zablokovaná vo viacerých bratislavských úsekoch

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Autodopravcovia sa zhromaždia dopoludnia v Bratislave na Rožňavskej ulici, doprava bude zablokovaná v úseku Rožňavskej medzi križovatkami s Turbínovou a Tomášikovou ulicou. Protest organizujú aj na Orave.

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) začína v utorok dopoludnia protestnú akciu proti podmienkam podnikania v cestnej doprave. Dôvodom tzv. výstražného štrajku, ktorý sa bude konať v podobe zhromaždenia v Bratislave a jazdy kamiónov na Orave, je podľa autodopravcov dlhodobo sa zvyšujúce zaťaženie v cestnej dani, spotrebnej dani, dani z minerálnych olejov (pohonných látok) a odhalenie Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) o nehospodárnom výbere mýta. Posledné tri roky podľa Stanislava Skalu z UNAS žiadali o nápravu a vytvorenie dôstojného podnikateľského prostredia v cestnej doprave premiérov Roberta Fica a Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD), ako aj ministerstvá dopravy a výstavby a financií, no bezvýsledne.

​Zhromaždenie autodopravcov bude podľa polície prebiehať v hlavnom meste od 10:00 do odvolania. Tí sa majú zhromaždiť na diaľničnom obchvate na úrovni Zlatých pieskov, odkiaľ sa presunú po Ivanskej ceste a Galvaniho ulici na Rožňavskú ulicu. Tam bude zablokovaná doprava v úseku v úseku Rožňavskej medzi križovatkami s Turbínovou a Tomášikovou ulicou. Prejazd cez uvedený úsek bude možný iba pre mestskú hromadnú dopravu. Vodiči by sa mali tomuto úseku vyhnúť a využiť náhradné trasy cez Vajnorskú a Ružinovskú ulicu a Trnavskú cestu (pozdĺž Martinského cintorína).

"Štrajk považujeme za krajné riešenie, pretože ďalej nevládzeme pôsobiť v drasticky sa zhoršujúcom podnikateľskom prostredí autodopravcov. Žijeme najhoršie v Európe! Od predstaviteľov štátu očakávame konštruktívne riešenia našich požiadaviek, a to 50 % zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta do určenia nového správcu mýta," vyhlásil pred začiatkom protestu Skala s tým, že chcú dôstojne žiť na Slovensku a nie utekať pred biedou do zahraničia.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) považuje plánované protesty dopravcov za neopodstatnené, nekonštruktívne a politicky podfarbené. "Ministerstvo s dopravcami pravidelne rokuje a informuje o plánovaných krokoch o novej výhodnejšej zmluve na mýtny systém. Protesty majú politický podtext, nakoľko dopravcovia otvorili túto tému dva mesiace pred voľbami a dovtedy nemali ambíciu o mýtnom systéme diskutovať. Vyzývame ich preto, aby neznepríjemňovali život tisícom vodičov, ktorí dochádzajú do práce," uviedol rezort dopravy.

UNAS očakáva rokovanie o svojich požiadavkách s premiérom Petrom Pellegrinim, ministrom dopravy a výstavby Árpádom Érsekom (Most-Híd) a predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom (SNS). "Pokiaľ nepristúpia na naše požiadavky, potom začneme blokovať celé Slovensko, máme vozidlá na Orave, v Košiciach a v Komárne. V Bratislave chceme menej vozidiel, viac vozidiel chceme na zablokovanie celého Slovenska," uviedol Skala pre agentúru SITA. V zálohe v Košiciach podľa neho majú zatiaľ tridsať vozidiel, na Orave 50 a v Bratislave od dvadsať do tridsať vozidiel. "Vyzývame všetkých vodičov, ktorí jazdia po cestách I., II. a III. triedy, aby nás prišli podporiť s osobnými vozidlami pod heslom Zastavme rozkrádanie mýta," poznamenal Skala.

Autodopravcovia z UNAS zorganizovali na rovnakom mieste v Bratislave protestnú akciu presne pred desiatimi rokmi po sprevádzkovaní systému elektronického výberu mýta začiatkom roka 2010. "Bude to ako výstražný štrajk a pripomienka roku 2010, keď sme chceli preukázať, že tender na mýtny systém nebol transparentný," informoval nedávno Skala agentúru SITA. Cestní dopravcovia chcú vyzvať na rokovanie premiéra Petra Pellegriniho, pričom žiadajú pozastavenie mýtneho systému a otvorenie nového tendra na jeho prevádzku. "Máme pochybnosti, že tento tender bude zase v rozpore so zákonom. Žiadame parlament o odhlasovanie nového výberu mýta," poznamenal Skala s tým, že prevádzkovateľ by mal mať z výberu mýta príjmy maximálne 10 %, a nie 45 %. UNAS zároveň žiada okamžite znížiť cestnú daň o 50 % (daň z motorových vozidiel).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy