Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kočnerove mobily: Peter Tóth vypovedal, prečo oklamal Kočnerovu dcéru
Zdielať na

Kočnerove mobily: Peter Tóth vypovedal, prečo oklamal Kočnerovu dcéru

BRATISLAVA / Marian Kočner na posledných pojednávaniach v kauze falšovania zmeniek spomína čoraz viac jeho mobilné telefóny, ktoré polícia získala v prípade vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka.

Marian Kočner tvrdí, že mobil polícii odovzdal utajený svedok, ktorý pred vyšetrovacími orgánmi vypovedal, ako sa k mobilom dostal. Týchto verzií je viac a práve to obžalovaný Kočner zjavne považuje za podstatný dôvod na to, aby prv utajeného svedka spochybňoval.
Už nie je tajomstvom, že tým svedkom je jeho niekdajší blízky priateľ Peter Tóth. Tóth je pre vyšetrovacie orgány kľúčovým svedkom proti Kočnerovi. Spolupracuje na objasňovaní Kočnerových trestných skutkov a podobne ho svojimi svedectvami chce usvedčiť aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. 

​Čo doteraz tvrdí na Kočnera Peter Tóth?

Televízia JOJ získala exkluzívne informácie, ktoré pochádzajú z jeho kľúčových výpovedí. Ako je to s mobilmi, ktoré Tóth odovzdal vyšetrovateľom v prípade vraždy Jána Kuciaka. 
Podľa zistení televízie JOJ mal svedok Peter Tóth vyšetrovacím orgánom a už aj justičným orgánom povedať o kočnerových telefónoch všetko. V minulosti o nich vypovedal na polícii. Aktuálne ale o mobiloch vypovedal aj na pojednávaní pri zmenkách, keďže so zmenkami Kočnerove mobily úzko súvisia. 

O ktoré mobily ide?

Vrátiť sa musíme do roku 2018, keď polícia zaistila vrahov Jána Kuciaka. Tóth vtedy vypovedal, že keď prišiel dobrovoľne za vyšetrovateľmi prípadu vraždy Jána Kuciaka na svoj prvý výsluch, ešte ako utajený svedok dňa 5. októbra 2018, priamo policajt ho požiadal o odovzdanie prvého mobilu. Tak sa vyšetrovatelia dostali k mobilu číslo jeden - Iphone, model X. 
Mobil vyšetrovatelia okamžite dali na znalecké skúmanie. Skúmali ho aj zahraniční experti Europolu. Po analýze ho následne špecialisti vrátili na Slovensko našim vyšetrujúcim orgánom. Svedok tvrdil, že mobil, ktorý takto odovzdal, bol pomerne nový, mal ho k dispozícii maximálne mesiac, viac nie. 
 
Kočneroví obhajcovia sa na tento telefón už pýtali. Konkrétne advokáta Mareka Paru zaujímalo, pre aký dôvod bol tento prvý mobil pre Tótha z Kočnerovej strany zadovážený. Aj túto otázku ale Tóth už skôr vysvetlil vyšetrovateľom vraždy. Exsiskár Tóth tvrdí, že ho používal na "paparazzovanie novinárov", ktoré si Kočner objednal, aby mohol kompromitovať nepohodlných žurnalistov, najskôr iným mobilným telefónom. Ten, do ktorého si napríklad prefotil aj vzťahové diagramy novinárov a ich rodín, o ktorých sa Kočner zaujímal. Ide o vzťahové diagramy, ktoré dodal Kočnerovi podľa svedka Tótha, Norbert Bödör. Kočner tak vedel o novinároch aj to, koľko majú detí, ako sú staré, ale aj ďalšie chúlostivé informácie. Keď Tóth ukončil "robotu", tak nazýval sledovanie vytipovaných novinárov, tak mobil "na robotu" vraj zničil. Polícii to povedal takto: "radšej som telefón zlikvidoval." 
 
Skôr ako sa vrátime k prvému Kočnerovmu mobilu, modelu Iphone X, ktorý dal Tóth polícii ako utajený svedok, je zaujímavé sa vrátiť ku komunikácii, ktorú si Tóth stiahol z mobilu, ktorý neskôr úplne zničil. Ide o komunikáciu medzi ním a obžalovanou z vraždy Jána Kuciaka Alenou Zsuzsovou. 
Peter Tóth sa už pred políciou vyjadril, že sa s Kočnerovou "volavkou" Zsuzsovou nikdy osobne nestretol. Komunikoval s ňou len cez mobil. Podľa informácií spravodajského portálu noviny.sk tvrdí, že polícii odovzdal túto komunikáciu. Urobil si z nej fotokópie ešte skôr, ako ju z mobilu vymazal. Tieto opatrenia mal urobiť pre jeho bezpečnostné opatrenia, aby zmazal stopy, no zároveň aby mal dôkazy, ak by takúto komunikáciu potreboval niekedy dokazovať. Keďže Tóth je bývalým funkcionárom tajnej služby, jeho konanie je logické.  
Vyšetrovateľom vraždy novinára Jána Kuciaka tak pri prvom výsluchu odovzdal screenshoty komunikácie so Zsuzsovou. Malo ísť o dva či tri papiere vytlačené ako kópie SMS správ. Ďalšie dôvody, prečo si správy od Zsuzsovej takto fotil. vysvetlíme neskôr. V každom prípade Tóth polícii povedal, že správam od Zsuzsovej nerozumel, a preto s ich obsahom oboznamoval aj tretie osoby, s ktorými sa radil. Konanie Zsuzsovej mu bolo podozrivé. 
Advokáti Kočnera tieto fotokópie komunikácie spochybňujú. Majú podozrenia, že ich niekto pred odovzdaním vyšetrovateľom upravoval.  

Verzia ako Tóth údajne oklamal Kočnerovu dcéru Andreu

Peter Tóth má o tom, ako a prečo odovzdal osobný Kočnerov mobil vyšetrovateľom vraždy Jána Kuciaka, pripravené odlišné príbehy. Jeden si pripravil pre Kočnerovu rodinu a ten druhý pre políciu. Ten, ktorý najviac zaujíma samotného Mariana Kočnera je príbeh, ktorý vyrozprával Kočnerovej dcére Andrei. Tá sa podľa Tótha mala po zadržaní jej otca intenzívne zaujímať o to, kde sa luxusná edícia mobilu s iniciálami MK nachádza. Na tento mobil sa pýtala priamo Petra Tótha údajne viackrát. Chcela vedieť, kam ho dal a komu. Vedela, že s ním disponuje Peter Tóth. Tóth povedal Kočnerovej dcére, že mobil, na ktorom jej tak záleží, zaistili policajti. A mali to vraj urobiť aj so služobným autom značky Kia Rio, v ktorej okrem mobilu našli aj ďalšie listiny Kočnerových firiem. Andrea Kočnerová tomu uverila. 
 
Samotného Mariana Kočnera už na súdnom procese, na ktorom čelí obžalobe z falšovania zmeniek zaujímalo, aké papiere mu jeho dcéra odovzdala, keď bol vzatý do väzby Najvyšším súdom SR. Tóth mu odpovedal približne takto: "Keď ste išli do vyšetrovacej väzby, tak mi vaša dcéra Andrea sama priviezla všetky tie veci aj s ďalšími dokumentmi. Bolo ich viac ako som pôvodne odniesol z vášho domu, keď vás zaistili prvýkrát." 

​Lenže to, čo Tóth povedal Kočnerovej dcére, malo byť inak. Tóth údajne svoj pravdivý príbeh o tom, komu a ako dal Kočnerov luxusný mobil, auto Kia Rio, ktoré používal a dokumenty, ku ktorým sa dostal po uväznení Kočnera, povedal polícii. A tú istú verziu už neskôr aj do oči samotnému Marianovi Kočnerovi. Mal mu to povedať už na súde so zmenkami približne takto. "Vašej dcére som povedal inú verziu príbehu. Andrea sa veľmi zaujímala o váš osobný mobil. Ale ja som si myslel, že môže byť dôležitý ako dôkaz proti vašej trestnej činnosti. Aj tie dokumenty, ktoré po vašom zadržaní boli u mňa. Preto som ich dobrovoľne vydal polícii. Ale jej som povedal, že ich zadržala polícia. Okrem Andrey som tú historku už inej osobe nepovedal."

 
Tóth už pred Kočnerom netají nič z toho, čo prezradil polícii. Je svedok a Kočner sa s jeho svedectvom podrobne oboznamuje. A keďže je aj obžalovanou osobou, tak aj samotný svedok o tom pred súdmi musí podrobne rozprávať, keď je predvolaný na výsluch. Preto už hovorí aj o tom, ako sa do Kočnerovho mobilu Tóth vlastne dostal. Podľa ďalších zistení TV JOJ už detaily otvorenia zaheslovaného Kočnerovho mobilu poznajú aj sudcovia, pred ktorými Kočner stojí ako obžalovaný. Na procese mal rozpovedať tento zaujímavý príbeh.
Do Kočnerovho mobilu sa dostal vraj úplne jednoducho. Cez heslo, ktoré mu prišlo z väzenia. Tóthovi ho mal poslať samotný majiteľ telefónu. Tóth tvrdí, že keď Mariana Kočnera zobrali pre zmenky do väzenia, komunikoval s Kočnerom telefonicky, ale aj utajenou zakázanou poštou. Práve na to prišli aj samotní vyšetrovatelia, malo ísť o posielanie takzvaných motákov. Preto začali podozrievať Kočnerovho právnika Andreja Šábika. Ten ich údajne sám mal vynášať z väznice. Tóth polícii povedal, že práve Šábik mu v jednom z motákov odovzdal pokyn od Mariana Kočnera, ako sa do jeho mobilného telefónu dostane. 
 
Kočner mu poslal priamo PIN kód. Išlo o šesťciferný kód do telefónu Iphone, model X - 151217. Okrem hesla do limitovanej edície mobilu mu mal Marian Kočner v motákoch poslať aj heslo do mobilnej aplikácie komerčnej banky, ktorú používal. Mal kontrolovať príjmy a úhrady presne určených platieb. Tóth uviedol, že Kočner od neho chcel, aby kontroloval pravidelný príchod vyššej sumy ako 4 000 eur. Čiže odomknutie telefónu nebol žiadny problém aj pre vyšetrovacie orgány, heslo sa dozvedeli od samotného svedka. 
 
Prvý telefón, ktorý Peter Tóth odovzdal polícii a ktorý používal asi len mesiac a rovnako aj druhý iPhone X luxusnej edície, ktorý odovzdal polícii s autom Kia Rio a rôznymi dokladmi, získal svedok priamo od Kočnerovej rodiny.  
Peter Tóth: "Kódy na prístup priamo k SIM kartám som nepotreboval. SIM kartu som radšej zahodil."
Podľa zistení TV JOJ sa samotný Marian Kočner už Petra Tótha mal možnosť opýtať na to, čo ho najviac v súvislosti s jeho mobilom zaujíma. Kočner chcel vedieť, čo s jeho mobilom robil do chvíle, ako aj ten odovzdal polícii. 
 
Kočnera zaujíma, či jeho luxusný mobil, Tóth ho nazýva aj Bentley, v obsahovo nejakým spôsobom upravoval alebo nie. Tóth mu vysvetlil, že prístupy na samotné SIM karty nemal a ani ich nepotreboval. Pri svojom vysvetľovaní ako s luxusným mobilom narábal povedal: "Len som na ňom kontroloval finančné pohyby na účte. Taktiež, keď chcel Marian Kočner, aby som z mobilu vytiahol telefónne číslo na osobu SIS Alino, na Norberta Bödöra alebo Ladislava Bašternáka. Chcel, aby som sa s tými osobami skontaktoval. To bolo všetko, viac som s ním nemanipuloval." Tóth doplnil, že aj aplikáciu, ktorú Kočner používal na komunikáciu a v čase jeho výpovede ju súd ešte neoboznamoval, v mobile fungovala aj bez SIM karty, pripojením na wifi. Reč bola o prepise komunikácie Threema. 

Kočnerove otázky na Tótha a ďalší mobil

Marian Kočner mal možnosť sa Petra Tótha pýtať na mobil, z ktorého polícia po zaistení získala prepis z aplikácie Threema, WhatsUp či Signal. 
 
Tóth na Kočnerovu otázku či osobne otváral aj mobil, ktorý nebol z limitovanej edície odpovedal takto: "Ja som s tým druhým telefónom neprišiel do styku. Tak, ako som ho mal, som ho odovzdal polícii. Neotváral som, nemal som na to dôvod. Vy ste ma nežiadal, aby som z neho čokoľvek vyťahoval. Ani som ho nezapínal." 

Kočnerov mobil na nakrúcanie videí?

Keď sa novinári pýtali advokátov na mobil, ktorý Peter Tóth odovzdal polícii, keď sa rozhodol usvedčovať Kočnera, sami sa niekedy už začali strácať v počtoch a rozlišovaní samotných telefónoch. Je to preto, lebo polícia pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka zaistila postupne veľké množstvo mobilov. Ako od vykonávateľov tak aj sprostredkovateľov vraždy, Mobily zaistila aj obchodníkom so zbraňami. 
Mariana Kočnera ale podrobne zaujímal aj mobil, ktorý Peter Tóth odovzdal polícii a ktorým Kočner mal nakrúcať videá. Tie chcel publikovať na svojom internetovom kanáli na diskreditáciu novinárov. Tótha sa na ďalší telefón značky iPhone X pýtal a chcel vedieť, ako ho odovzdal polícii a ako tento telefón vyzeral. Tóth mu to do detailu opísal. "Tento telefón mi dala vaša dcéra Andrea. Ako som už spomínal, keď mi doniesla na druhýkrát tie vaše veci, tak medzi nimi bol ten mobil. Všetko som odovzdal polícii ako utajený svedok 5. októbra 2018. Prišiel som v dohodnutom čase, asi popoludní na NAKA do Nitry. Tak som priviezol aj motorové vozidlo Kia Rio. V ňom boli uložené vaše písomnosti v taškách. Bol v ňom aj kufor a medzi nimi bol aj tento mobil. Hovoríme o obyčajnom telefóne, nie o tom Bentley. Bentley telefón bol v skrinke pri spolujazdcovi s ďalšími vecami. Takto som vozidlo priviezol, opustil. Kľúče od auta som potom cez protokol odovzdal vyšetrovateľovi."

​Peter Tóth svoje vysvetlenie, ako odovzdal polícii Kočnerove mobily doplnil aj podrobnosti, ktoré obžalovaného Mariana Kočnera nezaujímali. Povedal, že odovzdať veci prišiel maskovaný v maskáčovej bunde a kuklou na hlave, keďže v tom čase bol utajeným svedkom. Tóth si pri vysvetľovaní neodpustil ani poznámku smerom k advokátom. "Keď som už na NAKA stál vonku pri aute v klukle a maskáčovej bunde, prišiel technik zabezpečiť auto. To preto, aby ho mohli prísť slávnostne pozrieť advokáti."

Ak teda správne rátame, Peter Tóth odovzdal polícii dovedna tri mobily. Jeden, ktorý používal on, hneď keď sa prihlásil polícii. Druhý bol Kočnerov osobný mobil iPhone X, špeciálna luxusná edícia, ktorú označil ako Bentley. No a tretí, do ktorého sa vraj nikdy osobne nedostal, lebo bol hodený v spisoch a dokumentoch, ktoré mu odovzdala Kočnerova dcéra Andrea a on ich pritom aj s autom odovzdal polícii. 
Podľa Tótha práve takým mobilom napríklad nakrúcal Kočner video pre reláciu Na pranieri. "Ten telefón sa zhodoval s tým, aký ste mali. Z toho telefónu ste predo mnou písali napríklad na facebook alebo ste natáčali jednu z relácií Na pranieri, v miestnosti generálneho riaditeľa Technopol." 
Už v stredu, 8. januára, bude pokračovať proces v kauze falšovania zmeniek. Okrem Mariana Kočnera je obžalovaný aj Pavol Rusko. O Kočnerových mobiloch sa bude opäť hovoriť aj v procese s obžalovanými z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ale aj z vraždy podnikateľa Petra Molnára. 
Proces sa rozbehne už 13. januára 2020. Na strane obžalovaných stoja Alena Zsuzsová a Marian Kočner ako objednávatelia vraždy novinára. Tomáš Szabó a Miroslav Marček mali vraždu vykonať. Marček pri vražde usmrtil aj novinárovu priateľku Martinu. Obaja, Szabó aj Marček mali podľa prokuratúry zavraždiť podnikateľa Molnára. Vraždu Jána Kuciaka sprostredkoval Zoltán Andruskó. Ten už vykonáva 15-ročný trest, ktorý dostal po dohode za spoluprácu s políciou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy