Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Slovensku bude jasno až polojasno. Nízke teploty ale ohrozia viaceré kraje
Zdielať na

Na Slovensku bude jasno až polojasno. Nízke teploty ale ohrozia viaceré kraje

BRATISLAVA / V utorok bude jasno až polojasno, na západe miestami oblačno. Ojedinele sa môže objaviť hmla alebo nízka oblačnosť. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej oficiálnej webovej stránke. Pre viaceré okresy platia výstrahy pred nízkymi teplotami.

Najvyššie denné teploty dosiahnu hodnotu od -4 °C až do jedného °C. Na juhozápade bude do štyroch stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m bude okolo -2 °C. Bude bezvetrie alebo iba slabý vietor. 

Pre viaceré časti Slovenska vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahy pred nízkymi teplotami. Platiť budú najmä na severe Slovenska, a to najmä v ranných hodinách. Platia ale aj v nočných a ranných hodinách počas stredy. 

Vo vysokohorskom teréne je mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne je mierne lavínové nebezpečenstvo, čo predstavuje jeden stupeň z 5-dielnej stupnice. Informuje o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby na svojej stránke.

Nový sneh bol počas posledného sneženia priviaty najmä na záveterné južné, juhovýchodné a východné svahy, no takisto je uložený aj pod stenami a strmými svahmi rôznych orientácií. Vo všeobecnosti je snehová pokyvká dobre spevnená, lavínové nebezpečenstvo je značne lokálne a viazané najmä na vyššie položené žľaby a sedlá južných orientácií. V týchto miestach sa môžu nachádzať menej stabilné snehové dosky a vankúše, pričom je možné ich uvoľnenie pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Lokálne na slnkom osvietených svahoch môžu vetrom nafúkané dosky strácať stabilitu.

Cesty sú zjazdné, ich povrch je suchý až vlhký

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, iba miestami mokrý. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojej stránke. Ako dodáva, povrch ciest I., II. a III. triedy je suchý až mokrý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska miestami pokrytý vrstvou utlačeného alebo kašovitého snehu, ktorý dosahuje jeden až päť centimetrov. V oblasti Trstenej môže vrstva snehu dosahovať do desiatich centimetrov.

Horské priechody na území Slovenska sú rovnako zjazdné, ich povrch je suchý až mokrý, okrem priechodu Herlianske sedlo, Huty, Vrchslatina, Dobšiná, Zbojská a Súľová, kde sa na vozovke nachádza vrstva čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov. Na horskom priechode Donovaly do 4-5 cm a Fačkov, kde je miestami zľadovatený sneh do dvoch centimetrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy