Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pre nás zábava, pre zvieratá trauma. Ochranári upozorňujú, že ohňostroje vo Vysokých Tatrách budú pokutovať
Zdielať na

Pre nás zábava, pre zvieratá trauma. Ochranári upozorňujú, že ohňostroje vo Vysokých Tatrách budú pokutovať

VYSOKÉ TATRY / O pár dní je tu Silvester. Oslavy príchodu nového roka sú pre ľudí zábavné, ale pre zvieratá ide neraz o traumatizujúci zážitok, ktorý im môže ublížiť. Ochranári upozorňujú, že ohňostroje vo Vysokých Tatrách budú aj tentoraz pokutovať.

Zvieratá vnímajú hluk až niekoľkonásobne citlivejšie než ľudia. Silvester je pre mnohých domácich miláčikov peklom. Pre divoké zvieratá je to ešte náročnejšie. "Táto zver má aj bez týchto ohňostrojov prežiť zimu, je veľa snehu, mrzne, má dosť stresov aj bez toho a je lepšie jej nevytvárať ďalší stres," uviedol Jozef Štefaňák, Mestská polícia Vysoké Tatry. V susednom Poľsku bojujú proti ohňostrojom na Silvestra už dlhé roky. Paradoxne však tento rok bude priamo na hranici národného parku obrovská šou, ktorú organizuje miestna verejnoprávna televízia.

Tragicky sa skončila oslava príchodu nového roku pre zvieratá na poľskej strane Tatier ešte minulého Silvestra. Mladý medveď sa zobudil a následne spadol do potoka. "Bohužiaľ, ten medveď to neprežil. Vtedy sme ho vytiahli z vody a premiestnili späť do brloha, ale nepodarilo sa ho zachrániť. Išlo o trojročného jedinca," opísal udalosti Edward Wlazlo, strážca TPN.

Aj na Slovensku môžu byť ohňostroje pre zvieratá smrteľné a veľmi nebezpečné. "Bežný návštevník si nevšimne, čo to robí so zvieratami v lese, ale mohli by sa pozrieť na domácich maznáčikov, ktorí sa okolo nich pohybujú," povedal Maroš Petrík, riaditeľ ŠL TANAP. "Hlavne hotely dostávajú v niekoľkých jazykoch usmernenie o tom, aby návštevníci a ubytovaní v Tatranskom národnom parku nepoužívali žiadne zvukové ani svetelné petardy, nakoľko je to zakázané a veľmi to stresuje živočístvo v národnom parku," doplnil Pavol Majko, riaditeľ správy TANAP-u. 

Silvestrovskú zábavu na tatranských svahoch budú pritom kontrolovať aj strážcovia a policajti. "Celú noc budú hliadkovať a nám aj pomáhať hliadky mestskej a štátnej polície a bude udelená priestupcovi okamžitá pokuta do výšky 66 eur," potvrdil Pavol Majko. "Keď sa tá zver splaší, môže nabúrať do prekážky a môže dôjsť až k uhynutiu zveri, preto apelujeme na ľudí, aby nestrieľali na Silvestra, ale dali radšej tie peniažky na inú dobrú vec," dodal Jozef Štefaňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy