Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
SZĽH bude rozdávať pokuty. Nadávky či rasistické pokrikovanie už netoleruje
Zdielať na

SZĽH bude rozdávať pokuty. Nadávky či rasistické pokrikovanie už netoleruje

SLOVENSKO / Ak na štadióne znie spev fanúšikov, často im zatlieskajú aj hráči súpera. Ak sa však spustí lavína nadávok, nič ju nezastaví. Keďže nejde len o neslušné výrazy, ale aj o rasistické a xenofóbne pokriky, Slovenský zväz ľadového hokeja sa rozhodol zakročiť. Bude rozdávať pokuty.

Medzníkom odkedy sa hanlivé, rasistické, xenofóbne a podobné pokriky na štadiónoch najvyššej slovenskej hokejovej súťaže začali trestať bol 18. december. Odvtedy sa odohrali štyri kolá. "Odkedy sa dal deadline ešte disciplinárna komisia nedostala žiadne správy delegátov, ani informácie, že k niečomu došlo," uviedol Rastislav Jakubovič, predseda disciplinárnej komisie SZĽH.

Vulgárne útoky voči hráčom a klubom i trénerom sa na zimných štadiónoch objavovali vždy. Niektoré fankluby nám potvrdili, že toho proti ŠK Slovan sa nevzdajú ani pod hrozbou pokuty. V poslednom období sa však podľa správ delegátov zápasov niektoré pokriky fanúšikov zmenili na rasistické či xenofóbne napádanie. "Ligová rada SZĽH od začiatku sezóny monitorovala situáciu na štadiónoch, incidenty, ktoré sa odohrali, majú nekončiacu tendenciu a preto prijala toto uznesenie," povedal Peter Jánošík, hovorca SZĽH. Fankluby, ktorých spolupráca s hokejovými klubmi sa za posledné roky výrazne posunula hrozbu pokút vnímajú veľmi citlivo.

V zámorskej NBA dvaja fanúšikovia Philadelpie za vulgarizmy a obscénne správanie voči súperovmu hráčovi dostali ročný dištanc.U nás tresty za hanlivé, rasistické či xenofóbne pokriky v hľadisku budú znášať kluby. Či ich budú zosobňovať je len na nich. "Tie prvé pokuty môžu ísť do 2 500 eur, najprísnejší prípad pri rasovo motivovaných pokrikoch, následne sa môže zatvoriť zimný štadión. Pri tých menších vulgárnych prehreškoch je to do 1000 eur," dodal Rastislav Jakubovič.

Ani politici mnohokrát nevedia svoj jazyk udržať "na uzde":

Súvisiace články

Najčítanejšie správy