Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedci bijú na poplach: Pribúda čoraz viac neplodných mužov a žien. Môže za to globálne otepľovanie?
Zdielať na

Vedci bijú na poplach: Pribúda čoraz viac neplodných mužov a žien. Môže za to globálne otepľovanie?

BRATISLAVA / Najnovšie štúdie dokazujú, že neplodných mužov je viac ako neplodných žien. Mužom podľa talianskych odborníkov vraj škodí globálne otepľovanie. Počať dieťa prirodzene bude preto čoraz náročnejšie. Európa už dnes zápasí s klesajúcou demografickou krivkou a o pár desaťročí už nebude mať kto pracovať na dôchodky. Postupne sa nám stratí až tretina obyvateľov v produktívnom veku. Existuje vôbec nejaké riešenie?

V minulom roku po prvý raz na Slovensku pripadlo na 100 detí 102 seniorov. A zhruba 400 v produktívnom veku, čiže medzi 15. a 64. rokom.
V súčasnosti na jednu matku pripadá v priemere takmer 1,5 dieťaťa a do budúcna by číslo malo rásť. Je tu však niekoľko problémov. "Nie malá časť mladých ľudí zo Slovenska odchádza, pracuje, prispieva do dôchodkových systémov v zahraničí," vyjadrila sa Zuzana Kusá, sociologický ústav SAV. Podľa prognóz do roku 2060 ubudne zhruba 1 milión obyvateľov v produktívnom veku, čo je zhruba tretina z dnešného počtu.  

A naopak, počet seniorov sa zdvojnásobí. Ak dnes na jedného seniora pracuje 7 ľudí, v 2060 budú piati na troch. Vlády už teraz musia situáciu riešiť. "My musíme hľadať riešenia, aby sme vzdelaných mladých ľudí udržali na Slovensku," pokračovala Kusá, sociologický ústav SAV. To sa však nepodarí ani zvyšovaním prídavkov na deti, ale dostupným bývaním. 

Politici však počítajú s tým, že dôchodkový systém zachráni migrácia. "Toto je riešenie, ktoré napríklad Nemecko uplatňuje už od II. svetovej vojny," poznamenala Kusá.

Globálne otepľovanie = menšia plodnosť? 

A čo čert nechcel, talianski odborníci prišli s vyhlásením, že globálne otepľovanie môže priniesť aj zníženie plodnosti mužov, čo by mohlo mať dopad na už aj tak katastrofálnu demografickú krivku. "Akékoľvek zvýšenie teploty, ktoré nastáva aj vplyvom globálneho otepľovania, nepriamo môže poškodiť funkciu spermií," povedal urológ Jozef Dubravický. Tie potrebujú na dozrievanie zhruba o 2 stupne nižšiu teplotu ako je teplota tela, preto sú mimo. "Niektorí vedci udávajú, že stúpnutie teploty o 1 stupeň, môže zvýšiť teplotu semenníkov o 0,1 stupňa," vysvetlil Dubravický. 

Na druhej strane, nedá sa povedať, že by v tropických oblastiach boli muži menej plodní. Môže to byť však tým, že nosia voľnejšie oblečenie a sú zvyčajne chudí. "Majte voľné vzdušné oblečenie, zabráni prehrievaniu. Redukcia váhy, pohyb, hlavne pri sedavom zamestnaní," pokračoval Dubravický. Pretože pri sedení dochádza k prehrievaniu semenníkov. Ideálne je mať deti do 35.roku, lebo po 35-ke dramaticky klesá plodnosť nielen u žien, ale aj u mužov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy