Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Perinbaba nešetrila v susednom Poľsku. V Tatrách majú snehu na rozdávanie
Zdielať na

Perinbaba nešetrila v susednom Poľsku. V Tatrách majú snehu na rozdávanie

VYSOKÉ TATRY / Aj keď meteorológovia sľubujú snehovú nádielku, dočkali sme sa jej zatiaľ iba málokde. Vybrali sme sa preto sneh hľadať k našim susedom. A tí ho majú veru na rozdávanie.

Uplynulé dni na Slovensko veľmi veľa snehu nepriniesli. Zdá sa ale, že Perinbaba nadeľovala inde. Konkrétne v susednom Poľsku. Cestári majú s jeho odpratávaním plné ruky práce.

A pod Morským okom na poľskej strane je snehu až po kolená. Na Kasprovom vrchu hlásia už aj vyše metra snehu a len o niečo menej je to v tatranských dolinách. "Ten sneh ešte nie je vhodný na lyžovanie, ani úpravu ratrakom. No ale aj tak som už dnes stretol troch skialpinistov zo Slovenska," vraví strážca parku Edward Wlazlo. 

Do niektorých pritom slnko v priebehu dňa vôbec nezasvieti a sneh sa teda hromadí. A dokonca hrozia už aj lavíny. "Aktuálne je vyhlásený druhý stupeň lavínového nebezpečenstva, takže aj keď vidíme turistov, upozorňujeme ich, aby boli opatrní," vraví Wlazlo. 

No a k dispozícii majú aj vysvetlenie, prečo je to tak. Podstatne menej snehu je však na našej strane. Lesníci však len krčia plecami. "Sneh sme už dávno objednali, ale evidentne mešká, bolo by na čase, keby prišiel, aby si aj tatranská príroda konečne oddýchla," priznal riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Maroš Petrík. 

Prvý sneh sa objavil už aj v slovenskej časti Tatier. Naše lyžiarske strediská sa ale skôr spoliehajú skôr na ten technický. "V Tatranskej Lomnici máme na zjazdovkách od 30 do 50 centimetrov technického snehu. V posledných dňoch pripadlo 15 centimetrov prírodného snehu z čoho vzniká príjemný lyžiarsky mix. V Lomnickom sedle nám navialo od pol metra do metra snehu," vraví Lukáš Brodanský z TMR Vysoké Tatry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy