Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Parlamentné voľby 2020 sa blížia. Takto môžete odvoliť aj zo zahraničia
Zdielať na

Parlamentné voľby 2020 sa blížia. Takto môžete odvoliť aj zo zahraničia

BRATISLAVA / Termín parlamentných volieb na Slovensku sa nezadržateľne blíži. V tejto chvíli ale najmä pre Slovákov, žijúcich v zahraničí. Ak sa aj oni chcú zapojiť do volieb, musia čo najskôr požiadať o hlasovací lístok. A čas sa im veľmi kráti.

"Záleží nám na tom, ako a hlavne kým je naša krajina spravovaná. Preto možnosť voliť nepovažujeme len za právo ale aj za povinnosť," takto v krátkom videu vyjadruje svoj občiansky postoj Slovenka Boba Markovič Balúchová, Slovenka žijúca na Novom Zélande so svojim manželom a dcérkou. Tak ako vždy aj tentoraz sa chce zúčastniť volieb. A to aj napriek tomu, že sa nachádza na opačnom konci sveta.  "Neradi by sme zažili situáciu, o pár rokov, keď sa vrátime domov na Slovensko, že nám bude naša dcéra vyčítať ľahostajnosť," povedala. 

Tak ako Slovenka Boba, rovnako aj ostatní Slováci žijúci v zahraničí majú možnosť hlasovaním ovplyvniť voľby u nás. Stačí o to požiadať. Buď elektronickým mailom alebo klasickou poštou. Dôležitá je správna adresa, kam svoje žiadosti posielať. "Ak nemajú trvalý pobyt na území SR, tak zasielajú svoju žiadosť Ministerstvu vnútra SR. V prípade, že majú trvalý pobyt na území SR, žiadajú o voľbu poštou obec ich trvalého pobytu," informovala Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR. 

Ako voliť

Elektronickú podobu žiadosti o volebný lístok zo zahraničia je možné požiadať aj prostredníctvom formulára v jednoduchej počítačovej aplikácii platformy Slovensko Digital. Urobili tak už stovky Slovákov z rôznych kútov sveta. "Najväčší záujem je samozrejme z Čiech. Potom Anglicko, Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko," informoval Ján Suchal, Slovensko Digital. Okrem toho aj z exotických krajín ako Spojené Arabské Emiráty, Thajsko, Japonsko, či Island. Všetci ktorí by mali záujem voliť sa však už musia poponáhľať. Termín konca doručenia žiadosti o volebný lístok sa nezadržateľne blíži. "Najneskôr do 10. januára do polnoci, pokiaľ ide o mailové zasielanie elektronicky, alebo v priebehu 10. januára, ak sa to zasiela klasickou poštou," upozornila Chmelová, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR.

 Zahraničným Slovákom následne posielajú obálky s hlasovacím lístkom, a sprievodným listom s inštrukciami, ako hlasovať. Ani s jeho vyplnením by Slováci - voliči nemali dlho otáľať. Zatiaľ čo žiadosť o lístok je možné vybaviť elektronicky, samotná voľba zo zahraničia vo všeľudovom hlasovaní je možná výhradne poštou. "Volič ak chce, aby jeho hlas bol započítaný, mal by hlasovací lístok upraviť a poslať okamžite späť. Musí byť doručený buď na MV SR alebo príslušnej obci, najneskôr posledný pracovný deň pred konaním volieb. To je 28. februára," dodala Chmelová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy