Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Iný minister, rovnaký sľub. TV JOJ zisťovala, ako je to s výstavbou ústavu pre nebezpečných deviantov
Zdielať na

Iný minister, rovnaký sľub. TV JOJ zisťovala, ako je to s výstavbou ústavu pre nebezpečných deviantov

BRATISLAVA / Čo vláda, to sľub, že na Slovensku bude konečne dokončený ústav pre nebezpečných deviantov. Blíži sa koniec roka i ďalšieho volebného obdobia a detenčný ústav nestojí ani dnes. Riaditeľ psychiatrickej liečebne v Hronovciach, kde má ústav stáť, nás pri otázkach odkázal na ministerstvo zdravotníctva. To tvrdí, že sa blíži k záveru verejné obstarávanie.

Aj v roku 2015 sme sa ministra zdravotníctva takto koncom roka pýtali, kedy bude. "Som rád, že v budúcom roku sa začne realizovať. Hotové by malo byť od dva roky," vyjadril sa vtedajší minister zdravotníctva Viliam Čislák. Veľké plány mal aj odídený minister Tomáš Drucker s Luciou Žitňanskou. Aj vtedajší minister financií Peter Kažimír vyhlásil v roku 2017, že detenčné centrum musíme konečne postaviť a nie len o tom rozprávať. 

Že sa ľady reálne pohli a detenčné centrum sa začne aj stavať, to vyzerá od apríla 2019. "Verejné obstarávanie má začať v máji 2019. Predpokladáme ukončenie verejného obstarávania na jeseň 2019. Stavať by sa malo na jeseň a odovzdanie 2021. Dúfam, že sa nič nestane," povedala v apríli exministerka Andrea Kalavská. "Medicínsku starostlivosť bude poskytovať ako zriaďovateľ ministerstvo zdravotníctva, plnú ochranu a obranu celého objektu bude zabezpečovať Zbor väzenskej a justičnej stráže," uviedol v apríli tohto roka premiér Peter Pellegrini. 

Priorita po slovensky...

Reálne sa ale zatiaľ nič nestavia, pretože procesy sú nastavené tak, že verejné obstarávanie stále nie je dokončené. "Na toto by ste sa mohli spýtať ministerstva zdravotníctva. My pokiaľ ide o legislatívne možnosti sme z hľadiska ministerstva spravodlivosti urobili maximum, a  my budeme rozhodne radi, ak väzni, ktorí spĺňajú všetky predpoklady na to, aby boli umiestnení do detenčného centra, opustili priestory väzenskej a justičnej stráže," vyjadrila sa Edita Pfundtner, štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti. (Most-Híd). 

"Predpokladaný termín spustenia Detenčného ústavu bol stanovený na začiatok roka 2021. Verejné obstarávanie na dodávateľa stavby detenčného ústavu Hronovce je vyhlásené a prebieha. Bližšie informácie o stave zákazky vzhľadom na to nieje možné aktuálne poskytnúť," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Zrejme až na budúci rok ku koncu roka bude isté, či sme sa dostali do fázy realizácie alebo opäť skonštatujeme, že zatiaľ nie je toto zásadné zariadenie pre psychicky chorých recidivistov pripravené. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy