Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Televízia JOJ zisťovala, či premiér Pellegrini navštívil nemocnice z kauzy Plesne, ako sľúbil
Zdielať na

Televízia JOJ zisťovala, či premiér Pellegrini navštívil nemocnice z kauzy Plesne, ako sľúbil

BRATISLAVA / Kauza plesní v slovenských nemocniciach vypukla v máji tohto roku. Premiér a dnes už bývalá ministerka zdravotníctva sľúbili, že sa do nemocníc vyberú, aby si miesta z čiernej knihy obzreli na vlastné oči. Po mesiaci - teda v júni - aktuality.sk zistili, že Peter Pellegrini si čas na to nenašiel. Na konci roka Televízia JOJ overovala, či sa na tom niečo zmenilo.

Napriek výjazdovým rokovaniam vlády sa Peter Pellegrini do 12. júna tohto roku do nemocníc z fotografií nepozrel. Toto zistenie priniesli aktuality.sk a potvrdil im ich aj úrad vlády. A aj študenti, ktorí na plesne poukázali sa s ním nestretli.

Či sľub, že niektoré z nemocníc, kde boli vyfotené plesne navštívil, ostal len sľubom, sme sa nedozvedeli ani z odpovedí tých, ktoré sme v decembri oslovili. Žilinská nemocnica priznala značné vylepšenia kritizovaného stavu. "Zverejnené fotky pochádzali zo suterénnych podzemných spojovacích chodieb. Tieto priestory postupne obnovujeme. Situáciu sme riešili priamo s ministerstvom zdravotníctva a už zrealizované rekonštrukcie a modernizácie sme prezentovali priamo pánovi premiérovi P. Pellegrinim," uviedli v stanovisku. 

Aj Bratislava pripravila Bielu knihu opráv. "Miesta, na ktorých sa objavili plesne, a ktoré boli prevažne v suteréne, sú vo veľkej miere odstránené. Pani Andrea Kalavská sa počas svojho pôsobenia na pozícii ministerky zdravotníctva o situáciu intenzívne zaujímala, informovala aj pána premiéra," informovala v stanovisku Univerzitná nemocnica v Bratislave. 

Z nemocníc v Trebišove, v Stropkove a v Michalovciach Televízia JOJ dostala veľmi stručnú odpoveď: "V tejto súvislosti sa v rámci našej siete nemocníc a polikliník tieto stretnutia neuskutočnili. Niet divu, keďže problém s plesňami sa týkal primárne štátnych zariadení." 

Aby to však nevyznelo ako hon na predsedu vlády, rovnakú otázku, či si plesne v nemocniciach pozrela osobne, sme položili aj dnes už exministerke zdravotníctva. "Áno, ja som si prešla tie nemocnice, ukázali mi, kde boli tie fotky nafotené a dávame 100 miliónov do obnovy, ale to nestačí. Tam je niekoľko stomiliónova rezerva, ktorú by bolo treba naplniť," uviedla Kalavská. A to aktuálne spadá pod Petra Pellegriniho, ktorý bude až do volieb mať na starosti aj rezort zdravotníctva. "Pôjdeme si to aj spolu skontrolovať, ja som už na mnohých miestach bol," vyjadril sa premiér.  

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy