Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hľadá sa sneh! Kým na Slovenku o ňom len snívame, na Aljaške teplomer ukázal - 40 stupňov
Zdielať na

Hľadá sa sneh! Kým na Slovenku o ňom len snívame, na Aljaške teplomer ukázal - 40 stupňov

ALJAŠKA / SLOVENSKO / Hľadá sa sneh. Na Slovensku namiesto bielej periny kvitnú v niektorých záhradách ruže, dokonca aj figy púšťajú nové listy a na zelených trávnikoch sa nájdu aj sedmokrásky. O bielych Vianociach sme márne snívali nielen my, ale dokonca aj v Moskve. Na Aljaške ich mali, ale podľa Slovákov, ktorí tam žijú, ani tam to so snehom nie je ako kedysi.

Sneh si slovenská rodina žijúca na Aljaške užíva už od októbra. No a v decembri sa podľa vlastných slov dočkali aj tradičných teplôt - teplomer im ukázal mínus 40.

To druhé by sme oželeli, ten sneh by prijala väčšina Slovákov. A to sme ani nerobili prieskum. No na sneženie to zatiaľ vyzerá iba na severe republiky. "Ja myslím, že bude snežiť aj v Bratislave, či to bude o týždeň alebo až na konci januára je ťažko povedať," vraví meteorológ Peter Jurčovič.  

Rodina Mareka Harvana si bielu zimu na saniach užije dosýtosti. Aj keď ako tvrdí, tohtoročná ani v krajine polárnej žiary a ľadovcov nie je práve typická. "Západ krajiny je dosť ovplyvnený počasím z oceána. Tam tá zima je taká, že skôr mi to pripomína Slovensko, je to ako na hojdačke. Boli tam aj záplavy," hovorí Marek. 

Že je to so snehom naozaj netypické aj na miestach, kde ho vždy bývalo veľa a niekedy aj priveľa ukazuje aj aktuálna mapa. "V Kanade je 8 - 12 centimetrov, takže dá sa povedať, že málo snehu na túto dobu. Na Sibíri tiež sa nedá hovoriť o nejakej veľkej snehovej pokrývke," vraví Jurčovič. 

Zima na Aljaške má svoje čaro i riziká. Slovenská rodina vie o tom svoje. "Mali sme biele Vianoce tak, ako každý rok. Tu sa na to vieme spoľahnúť. Momentálne fúka vietor a je vonku - 25, takže ideálne zimné podmienky. Ale pozeral som predpoveď, snáď to k nám nepríde, ale v okolí už hlásia do -50 stupňov," dodal Marek. 

Ešte chladnejšie ako na Aljaške ja však na mieste, kde by už ale človek dobrovoľne nos vonku nevystrčil. "Jedine Antarktída zachraňuje situáciu, ktorá drží rekord najnižšej teploty -89 stupňov. Tak teraz je tam 144 cm snehu," uzavrel Jurčovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy