Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Úrad pre dohľad rozhodol. Nemocnica v Nitre musí zaplatiť pokutu za operáciu nesprávneho kolena
Zdielať na

Úrad pre dohľad rozhodol. Nemocnica v Nitre musí zaplatiť pokutu za operáciu nesprávneho kolena

NITRA / Za operáciu nesprávneho kolena musí Nitrianska nemocnica zaplatiť pokutu. Potvrdil to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Prípad sleduje TV JOJ už od mája. 76-ročnému dôchodcovi omylom dali umelý kĺb do ľavej nohy namiesto do pravej.

Nemocnica dostala za operáciu nesprávneho kolena od úradu pre dohľad pokutu 8000 tisíc eur ešte pred pár mesiacmi. Chybu nemocnica nepoprela no pokuta sa im zdala neprimerane vysoká a preto sa odvolali.

"Prebehlo druhostupňové konanie, ktoré je už ukončené. Zástupca predsedu úradu ako odvolací orgán rozklad FN Nitra zamietol a prvostupňové rozhodnutie potvrdil. Rozhodnutie je právoplatné," uviedla hovorkyňa úradu Radoslava Muchová. 

Úrad počas vykonaného dohľadu zistil to, čo bolo od začiatku jasné. Pri výmene umelého kĺbu došlo k chybe. 78-ročnému Františkovi mali operovať pravé koleno. Po zobudení z narkózy si všimol, že mu operovali nohu ľavú. "Som začal kričať, že mne ste zdravú nohu operovali. Ani nebola oholená tá noha, kde ma operovali," vraví poškodený pacient František. 

"Úrad posudzoval nielen samotný operačný zákrok, ale prešetroval poskytovanie zdravotnej starostlivosti počas celej doby hospitalizácie. Prípad posudzoval aj konzultant úradu z odboru ortopédia," dodala Muchová. 

Po tejto chybe nemocnica prijala aj viaceré opatrenia, aby k takejto zámene viacej neprišlo. Pred zákrokom prebieha viac stupňová kontrola operovanej končatiny. Tú napokon označia nezmazateľným popisovačom.

František sa stále zotavuje po operácii ľavého kolena, o ktorom ani netušil, že má s ním problémy. Nemocnica sa však bránila tým, že aj to mal poškodené.

"Že aj to druhé koleno.. Čo vás zaujíma druhé koleno? Keď ma bolí, vtedy vyhľadám lekára," dodal František. Prvé koleno by mu mali operovať vo februári. Vybral si však inú nemocnicu. Avšak napriek dohodnutému termínu, zatiaľ nemá odvahu ísť ani tam.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy