Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Parkovacia politika mala priniesť do Bratislavy poriadok. Chaos ale spôsobilo už samotné značenie
Zdielať na

Parkovacia politika mala priniesť do Bratislavy poriadok. Chaos ale spôsobilo už samotné značenie

BRATISLAVA / Od začiatku novembra funguje v najväčšej mestskej časti nášho hlavného mesta nová parkovacia politika. Obyvateľom Petržalky, ktorí v nej majú trvalý pobyt, mala priniesť možnosť jednoduchšie zaparkovať najmä vo večerných hodinách. Naopak, tí ktorí v Petržalke trvalý pobyt nemajú, si zase za parkovanie priplatia. A práve toto platenie odhalilo aj jeden z prvých problémov. Na parkoviskách pribudli značky, z ktorých nie je jasné, kde, ako a kedy zaplatiť.

S regulovaným parkovaním pribudli v Petržalke aj dopravné značky s označením plateného parkoviska.Podľa dopravného analytika ale práve týmto značkám niečo podstatné chýba. "Samotná značka parkovanie s hodinami je v poriadku, ale dodatková tabuľka neurčuje alebo neoznamuje, akým spôsobom platiť za parkovanie a v ktorom čase je parkovanie spoplatnené," uviedol dopravný analytik Jozef Drahovský.

Akási oznamovacia tabuľa o tom ako, kde a v akých časoch treba zaplatiť sa na parkoviskách nachádza resp. mala by sa nachádzať. Nie vždy je ale umiestnená šťastne či dostatočne viditeľne, niektorým ľuďom môže chvíľu trvať kým túto informačnú tabuľu objavia ak ju vôbec objavia. S čím súhlasí aj dopravný analytik. "Dodatková tabuľka k parkovisku spoplatnenému musí obsahovať informáciu, v ktorom čase je to spoplatnené, môže byť aj 24 hodín denne a musí označovať informáciu, ako za parkovanie platiť. To, že niektorí môžu mať zľavu tam môže byť, ale to nie je povinnosť," objasnil Jozef Drahovský.

To, že parkovacie tabule nie sú osadené úplne najšťastnejšie priznáva aj starosta Petržalky. "Tento problém vnímame. Na druhej strane na tú tabuľu sa zmestí iba určitý konkrétny počet informácií. My sme tam pôvodne chceli dať čas, sumu a formu SMS, ktorá je nami preferovaná. Na druhej strane nám bolo povedané, že bol textových návrh, ktorý prešiel Dopravnou komisiou a Krajským dopravným inšpektorátom," poznamenal Ján Hrčka, starosta mestskej časti Bratislava - Petržalka. Značky teda osadili v takej podobe. "A po nasadení nám KDP zavolal, že budú radi aby sa to zmenilo, lebo nie je to dobré," doplnil Ján Hrčka.

A tak len nedávno osadené parkovacie značky v Petržalke sa budú opäť meniť. Avšak opäť budú musieť prejsť určitým schvaľovacím procesom. "Na konci dňa to je, že my vieme dať na tú tabuľu len to, čo nám prejde a na čom sa všetky subjekty zhodnú. Čiže toto bol taký kompromis a preto to takto občas dopadne," dodal starosta Patržalky. Ono by to možno ani nevadilo, keby takéto chyby a ich nápravy nestoja peniaze daňových poplatníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy