Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Norberta prepadli počas spánku v kabíne nákladiaka, zbili ho a v bezvedomí odhodili do kríkov. Poisťovňa mu úraz odmieta uznať
Zdielať na
Krimi

Norberta prepadli počas spánku v kabíne nákladiaka, zbili ho a v bezvedomí odhodili do kríkov. Poisťovňa mu úraz odmieta uznať

BRATISLAVA / Profesionálny kamionista prežil brutálny útok gangu lupičov vo Veľkej Británii. Zločinci ho prepadli počas spánku v kabíne nákladného auta. Dolámali mu nohu a keď stratil vedomie, odhodili ho do kríkov. Prežil vďaka pomoci ruského kolegu. Teraz žiada sociálnu poisťovňu, aby uznala, že utrpel pracovný úraz. Poisťovňa to odmieta. Iná štátna inštitúcia mu však dáva za pravdu. A preto požiadal o pomoc Televíziu JOJ.

Norbert robí kamionistu takmer dvadsať rokov. Keď v marci nakladal v Nemecku tovar do Anglicka, netušil čo ho o pár hodín čaká. Po ceste mu v Belgicku doložil špeditér do návesu sedem paliet elektroniky. Keď v Británii vyjazdil povolený časový limit na jazdu, zastavil na odpočívadle, aby vykonal povinnú 11 hodinovú prestávku. "V noci som sa na to zobudil, že ma bijú v kabíne a začal som sa brániť. Vytiahli ma z kamiónu a ako som sa chcel postaviť, tak mi jeden skočil na nohu a spravil mi ťažké ublíženie na zdraví, zlomeninu ihlice a píšťaly," opísal udalosti Norbert. 

Lupiči z kamióna ukradli len tovar z Belgicka. Norbert tvrdí, že ho museli sledovať až k odpočívadlu. "Potom ma hodili do kríkov a niečo ich muselo vyrušiť, lebo utiekli a ja som sa potom odtiaľ začal plaziť von z tých kríkov a kým som sa doplazil k autu, tak už som nemal ani takú silu, aby som sa posadil. Len som ležal v blate a kričal o pomoc a našťastie tam bol ten Rus," povedal kamionista. 


Slovenského kamionistu privolaní lekári v sanitke oživovali, po prijatí do nemocnice absolvoval komplikované operácie. Keď už na Slovensku požiadal Sociálnu poisťovňu, aby mu priznala pracovný úraz, poisťovňa ho odmietla s odôvodneniami, ktoré opiera aj o všeobecné odpovede jeho vlastného zamestnávateľa. Tu je zdôvodnenie jej odovlacieho odboru: "Uvedenú dobu odpočinku nemožno započítať do pracovného času v zmysle zákona, nakoľko nie sú naplnené predpoklady, ktoré by viedli k možnosti posúdenia úrazu ako pracovného úrazu podľa zákona. Keďže ste nevykonávali žiadne práce, ktoré nemožno prerušiť z technických alebo organizačných dôvodov a teda ste čerpali odpočinok, ktorý nie je možné započítať do pracovného času."

Lenže Norbertovi opak potvrdil Inšpektorát práce Trnava, ktorý požiadal o poradenstvo. Úrad v prospech kamionistu odôvodňuje aj tým, že odpočinok v kabíne vozidla je podľa právnych predpisov považovaný za potrebný výkon pred začiatkom práce. "Definícia pracovného úrazu v zmysle zákonníka práce sa vôbec nevzťahuje na pracovný čas." (par. 195 ods.2 zákona č 311/2001Z.z.)

TV JOJ požiadala o stanovisko aj Národný inšpektorát práce. Ten zastáva úplne iný názor ako sociálna poisťovňa. "K tomuto prípadu vám môžem povedať toľko,  že NIP sa stotožňuje s Inšpektorátom v Trnave v tom, že ide o pracovný úraz," potvrdil Ladislav Kerekeš, hovorca Národného inšpektorátu práce. 
Stanovisko sociálnej poisťovne komentovať nechce a odporúča zamestnancovi domáhať sa práv aj súdnou cestou. "V prípade, ak bol vodič vyslaný na pracovnú cestu svojim zamestnávateľom, úrad sa mu stal počas pracovnej cesty, bez ohľadu na to, či to bolo počas odpočinku, pokiaľ mu zamestnávateľ určil za miesto odpočinku kabínu kamiónu, tak v tomto prípade je to považované za pracovný úraz," doplnil Ladislav Kerekeš.

Požiadali sme o stanovisko aj sociálnu poisťovňu: "Treba zdôrazniť, že v takýchto prípadoch je rozhodujúce stanovisko zamestnávateľa. Ten uviedol, že nejde o pracovný úraz. Sociálna poisťovňa postupovala v prípade p. Czakóa správne a zákonným spôsobom."

"Keď niekto povie, že vie, čo prežívam tak klame, lebo nie je v mojej koži," dodal zbitý kamionista. 

Príbehy kamionistov sú mnohokrát nebezpečné. Vodič vychádzal z parkoviska a vošiel rovno pod kamión. Pohotový kamionista stihol ešte zareagovať:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy