Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Osud ženy, ktorá trpí rakovinou, zobrali do vlastných rúk. Za život vďačí ľuďom z celého Slovenska
Zdielať na

Osud ženy, ktorá trpí rakovinou, zobrali do vlastných rúk. Za život vďačí ľuďom z celého Slovenska

SNINA / Osud ženy zo Sniny, ktorá trpí rakovinou, vzali začiatkom roka do rúk ľudia z celého Slovenska. Vyzbierali desaťtisíce eur a Renáte tým na Vianoce darovali to, čo pre ňu znamená tak veľa.

Onkologická pacientka Renáta Dudová pritom ešte nedávno bola zmierená so smrťou. "A stále si uvedomujem, že to je vďaka dobrým ľuďom, takže mi neostáva nič iné, len sa im veľmi pekne poďakovať," odkázala Renáta. Niekto daroval euro, niekto dve a ďalší hoci len pár centov. No spolu sa vyzbieralo vyše 40 tisíc eur. "Tieto Vianoce sú pre mňa aj pre moju rodinu nesmierne vzácne, pretože nielen ja, ale všetci si uvedomujeme, že ich mohli… že ich mohli tráviť bezo mňa," poznamenala. 

Renátu rakovina nezlomila, hoci sa stále úplne nevyliečila. Na kolená ju dostalo čosi iné. Posledný liek, ktorý jej mohol zachrániť život, jej poisťovňa odmietla preplatiť už dvakrát. "Keď je človek zdravý, každá poisťovňa je dobrá, lebo od nej nič nepotrebujete. A práve v takých chvíľach, ako je táto, že potrebujete liek na záchranu života a oni sa vám otočia chrbtom," pokračovala Renáta. "Pri posudzovaní takýchto žiadostí postupujeme podľa stanovených kritérií a každú žiadosť posudzujeme individuálne," informoval hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepiansky. 

Jedna dávka lieku stojí približne 2 200 eur. Renáte ich už podali 18. "Bol pozorovaný zjavný klinický benefit. V súčasnosti pokračuje v tejto liečbe v dobrom klinickom stave bez známok ťažkostí, ktoré mala pred začatím tejto liečby," vysvetlil Ľuboš Drgoňa, prednosta Kliniky onkohematológie NOÚ Bratislava. 

Pani Renáta má však peniaze už iba na poslednú dávku. Poisťovňa ju dodnes nekontaktovala. Na to, čo bude ďalej, nechce ani pomyslieť. Hoci peniaze potrebuje, reagovala takto: "Ja ani nemám odvahu žiadať ľudí o ďalšie príspevky." 

Prípad pani Renáty majú v rukách právnici, ktorí podali na poisťovňu žalobu. Čakajú na vytýčenie pojednávania."Do všetkých svojich modlitieb každý deň zahŕňam všetkých ľudí, ktorí mi pomohli. Ja som im nesmierne vďačná, ja to budem do konca života opakovať," uviedla na záver. 

Osud Prešovčanov nenechal chladných nikoho. Slováci ukázali dobrotu sŕdc a vyzbierali neuveriteľnú sumu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy