Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Osud Prešovčanov nenechal chladných nikoho. Slováci ukázali dobrotu sŕdc a vyzbierali neuveriteľnú sumu
Zdielať na

Osud Prešovčanov nenechal chladných nikoho. Slováci ukázali dobrotu sŕdc a vyzbierali neuveriteľnú sumu

PREŠOV / Na tohtoročného Mikuláša Prešovčania tak skoro nezabudnú. Najhoršie sú na tom tí, ktorých sa tragédia priamo dotkla. A to nenechalo chladných ani úplne cudzích ľudí, ktorí pomohli a vyzbierali neuveriteľnú sumu na pomoc. Na účet mesta poslali spolu viac ako 2 milióny 900 tisíc eur. K nim pribudne vyše 800 tisíc eur, ktorými ľudia prispeli cez Nadáciu TV JOJ. Jej SMS zbierka bola síce ukončená, ale tá na mestskom účte potrvá do konca januára.

Je to obrovská tragédia, no to, čo nasledovalo potom, ukázalo, že ľuďom na Slovensku osud ľudí z paneláka nie je ľahostajný. Hneď ako mesto zriadilo verejný účet na ňom začali pribúdať čiastky, ktoré dosiahli miliónové hodnoty. "Ja som prekvapená sumou, ktorá sa dokázala vyzbierať," priznala Andrea Turčanová, primátorka mesta Prešov. 

K výzve sa pridala aj Nadácia televízie JOJ, ktorá v spolupráci s mobilnými operátormi zorganizovala SMS zbierku. Tá už bola ukončená a viac ako 807-tisíc eur poputuje na účet mesta. "Ľudia prejavili obrovský záujem o to pomôcť. To je niečo, z čoho sme boli prekvapení," povedal Vladimír Fatika, správca nadácie TV JOJ. "Keď som naposledy pozerala na náš účet, tak tam bola suma cez 2,9 milióna eur a to, že nadácia JOJ vyzbierala cez 800-tisíc je niečo neuveriteľné. Neviem o tom, že nejaká zbierka dopadla na Slovensku tak, že sa vyzbieralo viac ako 3,7 milióna eur," potvrdila Andrea Turčanová. "Peniaze nám prídu niekedy na konci februára od mobilných operátorov, ktorí urobili výnimky a my pošleme peniaze mestu Prešov," dodal Vladimír Fatika.

Už teraz je isté, že suma bude vyššia. Mestský účet sa aktualizuje každých 24 hodín počas pracovných dní. Zbierka bude ukončená 31. januára. Potom sa všetky peniaze prerozdelia spravodlivo tým, ktorý výbuchom prišli o byty. Ingrid je jednou z nich. Pri tragédii prišla o mamu a jej rodina o dva byty na 12. poschodí. Chcú začať nový život niekde inde. "Ja za seba si myslím, že rozdeliť a nech si každý buduje ten svoj život. Tých ľudí mám rada, ale každé stretnutie s nimi je emotívne, lebo sa vám vynoria spomienky a preblesne vám hlavou, čo sa stalo," dodala Ingrid Pelechová, obyvateľka paneláku č. 7.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy