Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Slovensku dvíha teploty juhozápadný morský vzduch. Prinesie nám Vianoce na blate?
Zdielať na

Na Slovensku dvíha teploty juhozápadný morský vzduch. Prinesie nám Vianoce na blate?

BRATISLAVA / Už v sobotu k nám začal prúdiť teplý morský vzduch od juhozápadu. Na západe nad 10°C, ako denné maximum nám pripomenulo, že teplý vzduch má svoju silu aj v decembri. Aj východ Slovenska sa nedal zahanbiť, v Kamenici nad Cirochou bolo takmer 8°C. 

Celý týždeň sa bude naše počasie odohrávať v prúdení teplého vzduchu. Bude na danú ročnú dobu veľmi teplo, s dennou maximálnou teplotou na juhozápade, ale aj na juhovýchode až do 16°C! Veru tak, teplá voda z Atlantického oceánu zohreje aj stred európskej pevniny. 

A čo Vianoce? Ochladí sa? 

Práve v období sviatočných dní sa u nás objavuje singularita-teda zmena v chode teploty vzduchu a miesto ochladzovania, sa začína teplota dvíhať. Prúdenie teplého vzduchu mení sneh na dážď a aj spadnutý sneh sa topí. 
Zatiaľ sa nedá povedať, aké bude počasie u nás v tieto dni, Je to stále na hranici aspoň takej predpovedateľnosti, no predpovedné modely neukazujú zatiaľ výraznú zmenu v prúdení. Znamenalo by to, že sa udrží prúdenie teplého vzduchu, ktoré by prinieslo do nížin inverzný charakter počasia s hmlami a s teplotou nad štandard. V noci so slabým mrazom a cez deň do 7, pri slnečnom počasí a na horách až nad 12°C . Samozrejme, to sú dnešné výstupy z predpovedných modelov.
Ale stále je ešte šanca na zmenu v prúdení, aj keď s ohľadom na vývoj v posledných mesiacoch, je to málo pravdepodobné. Nie je totiž ani na severe zatiaľ toľko studeného vzduchu, aby sa u nás veľmi razantne ochladilo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy