Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Napriek ochranárskym protestom zastrelili 35 vlkov. Dve mláďatá ostali bez rodičov
Zdielať na

Napriek ochranárskym protestom zastrelili 35 vlkov. Dve mláďatá ostali bez rodičov

SEVERNÉ SLOVENSKO / Ministerstvo pôdohospodárstva dnes zastavilo lov vlkov! Nie je to však reakcia na petíciu, ktorú už podpísalo 100-tisíc ľudí - tí totiž žiadajú celoročnú ochranu zvierat. Vo štvrtok sa jednoducho vyčerpala kvóta na odstrel tridsiatich piatich vlkov. Približne tretinu z nich pritom zastrelili v okolí Tatranského národného parku. Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloletých čitateľov.

"Ministerstvo životného prostredia aj minulý rok aj tento rok presadzovalo nulové kvóty na odstrel vlka, vlk dravý je veľmi vzácny živočích," informuje hovorca ministerstva Tomáš Ferenčák. 

Priamo v Tatranskom národnom parku sa vlk nesmie strieľať. Avšak akonáhle z neho vyjde, je to inak. "Ak sa tvárime, že v národnom parku sú vlky chránené a v ochrannom pásme ich môžme loviť, tak prakticky chránené nie sú," vraví riaditeľ správy TANAP-u Pavol Majko. 

Opustené mláďatá

Podľa Správy Tanapu v Chočských vrchoch ostali dve osemmesačné mláďatá bez rodičov. "Keď napadne v zime veľa snehu, môže sa stať, že tieto vĺčatá, oslabené postupne uhynú, alebo budú napadnuté inými predátormi," hovorí riaditeľ CHKO Horná Orava Dušan Karaska. 

"Pokiaľ z tak malého územia ako je okolie TANAP-u odíde až 12 vlkov, je to zásadný a fatálny vplyv na populáciu," varuje Majko. 

Vlk ako sanitár 

Vlk podľa ochranárov pomáha aj pri boji s africkým morom ošípaných a to tak, že choré diviaky ako sanitár lesa zlikviduje. "Bolo by dobré, keby sa zrušil aj regulovaný odstrel vlka, je známe, že je predátor diviakov. Loví predovšetkým hendikepované jedince. Mohol by nám pomôcť - bezplatne pri eliminácii tejto nebezpečnej choroby," dodal Karaska. 

"Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka považuje konštatovaním že „vlk dravý prirodzeným spôsobom prispeje k likvidácii prírodných ohnísk afrického moru ošípaných v populácií diviakov“ za zavádzajúce. V každom prípade, MPRV SR v okresoch s výskytom afrického moru ošípaných lov vlka ani nepovolilo," uviedol hovorca rezortu Daniel Hrežík. 

Splnenie kvóty

Kvóta pre túto poľovnícku sezónu je odloviť 35 vlkov a tá je už takmer splnená. "Kvóta je výsledkom spoločného rokovania pracovnej skupiny. Kvóta bola pre poľovnícku sezónu 2019/2020 už výrazne znížená (na polovicu oproti predchádzajúcemu roku)," dodal Hrežík. 

"Ak si porovnáme škody, ktoré vlk spôsobil na dobytku, či na ovciach, sú jedny z najnižších za posledných 10 rokov. Ministerstvo životného prostredia je presvedčené, že odstrel vlka v SR by mal skončiť," dodal Ferenčák. 

Len pred nedávnom sa pritom ochranári pýšili vzácnym prírastkom vĺčat v našich lesoch: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy