Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Psovod Marián pre TV JOJ opísal záchrannú akciu po výbuchu plynu v Prešove. Pes Lobo sa stal hrdinom
Zdielať na

Psovod Marián pre TV JOJ opísal záchrannú akciu po výbuchu plynu v Prešove. Pes Lobo sa stal hrdinom

PREŠOV / Ukážeme vám príbeh jedného zo záchranárov, ktorí prišli v osudný deň, kedy vybuchol plyn, na pomoc ľuďom v Prešove. Spolu ich na mieste zasahovalo takmer 150 a medzi nimi nechýbal ani psovod so špeciálne vycvičeným psom.

"Zazvonil mi telefón, že bude potreba nasadiť sutinového psa," povedal psovod Marián Paulišinec. Psí hrdina Lobo má 6 rokov a toto bola jeho prvá ostrá akcia v sutinách. So svojím psovodom vstúpili do sutín paneláku takmer 6 hodín po výbuchu. Keď Lobo so psovodom vyrážali pomáhať nikto ešte netušil, koľko ľudí vo vnútri zostalo. Keďže schodisko zničila detonácia, ľudia nielenže nemali kam ujsť, sťažený prístup mali aj záchranári. "Ja som vstúpil s Lobom na prvé a druhé podlažie," opisoval akciu psovod Marián. Lobovi sa podarilo nájsť živého psíka a tiež niečo označil v sutinách. V prípade nezvestnej už dáva jeho psovod malú šancu na nájdenie. 

Na 12. poschodí bola teplota trikrát vyššia ako je v krematóriu. "Tam už veľmi hore pes nemá čo hľadať," smutne poznamenal psovod Marián. 

Marián mal iba 1 rok, keď sa písal rok 1974. Vtedy Prešovom otriasol výbuch na Zápotockého ulici. Aj tam vybuchol plyn. To, že tam vtedy zahynuli jeho príbuzní sa dozvedel až ako 15-ročný. Ani v tom najhoršom sne mu nenapadlo, že aj on bude pri podobnej tragédii pomáhať. "Mal som tam babku a uja. Zdá sa mi, že tam nikto z tej bytovky neprežil." 

Mariánovi sa nepáči, ako sa ľudia laici vyjadrovali na adresu tých, ktorí prišli pomáhať. V prípade hasičov cíti veľkú krivdu a nespravodlivosť. Kým niektorí kritizovali, oni nasadzovali vlastný život. "Oni majú moju veľkú vďaku. Žiaľ, stalo sa čo sa stalo. Padla úniková cesta pre tých ľudí, nemali sa oni ako dostať hore. Liezli po šachte, chlapci chceli zachrániť čo najviac ľudských životov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy