Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prešov prerozdelil peniaze pre ľudí zasiahnutých tragédiou. Otázne je, či sa zložia na novú bytovku na tom istom mieste
Zdielať na

Prešov prerozdelil peniaze pre ľudí zasiahnutých tragédiou. Otázne je, či sa zložia na novú bytovku na tom istom mieste

PREŠOV / V Prešove zasadalo mestské zastupiteľstvo. Išlo o plánované zasadnutie, ktoré ale neplánovane rokovalo o tragédii spred niekoľkých dní. Po výbuchu paneláku sa na mestskom účte podarilo vyzbierať neuveriteľnú sumu. K nej ešte pribudnú aj peniaze od Nadácie televízie JOJ, cez ktorú ľudia prispievali formou SMS správ.

Zastupiteľstvo mesta Prešov v stredu začalo minútou ticha za obete piatkovej tragédie. Ako prvý bod mimoriadne zaradili informáciu o stave odstraňovania následkov tragickej udalosti. Taktiež o celkovej výške finančných darov a o pravidlách ich poskytnutia. "To nie sú peniaze mesta, nie sú to peniaze primátorky ani zastupiteľstva. Sú to peniaze od ľudí pre ľudí," upozorňoval na zastupiteľstve poslanec mesta Rudolf Dupkala. 

"Celá suma bude prerozdelená rodinám. Túto chvíľu ale nevieme, či 2 milióny 200 tisíc je konečných. Zbierka trvá, chcú prispievať. Preto sme dali termín 31. januára, kedy sa zbierka uzavrie. Všetko pôjde pre majiteľov bytov, dnes tu ale riešime nájomníkov, ľudí, ktorí tam nemali trvalé bydlisko. Je to zmes prípadov, každú rodinu vyhodnocujeme osobitne," vysvetlila primátorka mesta Andrea Turčanová. 

Milión od vlády poslúži na náklady okolo sanácie. Ľudia prispeli ďaleko viac. Na účte mesta sú už viac ako 2 milióny 200 tisíc eur a viac ako 650 tisíc vyzbierala Nadácia televízie JOJ. A tie čísla dennodenne rastú.  "To by malo ísť na pomoc ľuďom, ktorých sa to bytostne týka," povedala obyvateľka paneláku č. 7 Ingrid Pelechová. 

Zložia sa na novú bytovku? 

Ingrid bývala spolu s manželom v byte na dvanástom poschodí. Presne naproti mala byt jej mama, ktorá je stále nezvestná. Ingrid s prvotnými plánmi postaviť všetkým novú bytovku nesúhlasí. Nechce totiž zažívať nič, čo by jej tú hroznú tragédiu pripomínalo. "Tých ľudí mám rada ale každé stretnutie s nimi je emotívne z môjho pohľadu," vysvetlila Ingrid svoje pocity. 

"Tým ľuďom tie peniaze dáme tak či tak. Keď sa oni rozhodnú, že si ich zložia dokopy a postavia novú bytovku na tom istom mieste, bude to ich rozhodnutie. Sú vlastníci bytov, my nemôžeme za nich rozhodovať. My im máme uľahčiť túto ťažkú situáciu," vyjadrila sa ďalej primátorka. 

Mesto nateraz vyčlenilo po 10 tisíc eur pre obyvateľov paneláku číslo 7 a najbližších 6 mesiacov im ešte budú prispievať 500 eurami na nájom. Po 3 tisíc eur dostanú obyvatelia bytov vo vchode číslo 9, ktorý bol okrem vchodu č. 7 najviac postihnutý detonáciou. Tiež dostanú nájomný príspevok po dobu troch mesiacov. Myslelo sa aj na tých, ktorí tam žili v podnájme i keď neoficiálne. "Máme za to, aby aj nájomník, ktorý tam nemal trvalý pobyt, mal nárok byť odškodnený avšak nie sumou ako majitelia bytov," povedala primátorka Turčanová na zastupiteľstve. 

Zvyšné peniaze sa rozdelia medzi vlastníkov bytov paneláku číslo 7. podľa štvorcových metrov. To nastane potom, keď sa zbierka ukončí. Mesto ju plánuje uzavrieť v januári budúceho roka. To koľko sa už doteraz vyzbieralo peňazí prekvapilo aj samotnú primátorku. "Bola som veľmi príjemne prekvapená a stále som. Stále volajú primátori iných miest aj zo zahraničia, kde robia zbierky a tieto peniaze chcú posúvať," dodala primátorka Andrea Turčanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy