Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Záujemcom o dotácie na elektroautá zostala hlava v smútku. Za všetko môžu hackeri
Zdielať na

Záujemcom o dotácie na elektroautá zostala hlava v smútku. Za všetko môžu hackeri

BRATISLAVA / Niektorým sa to podarilo, no väčšina žiadateľov o dotácie na elektromobily zostala sklamaná. Webová stránka, prostredníctvom ktorej sa mali zaregistrovať, totiž veľmi rýchlo po jej spustení prestala fungovať. V stredu na poludnie to vyzeralo na príliš veľký záujem, ale neskôr už bolo jasné, že ide o útok hackerov.

Len čo sa registrácia na dotáciu na elektromobily spustila, vzápätí aj spadla, čo hneď po zasadnutí vlády priznal aj minister hospodárstva Peter Žiga, netušiac, čo sa vlastne stalo.

Ako nám napísal jeden z divákov, od 12.00 do 14.30 sa mu k formuláru potrebnému na registráciu nepodarilo dostať. Ozvali sa aj ďalší, kritizujúc, že opäť sa niekto postaral, aby sa k dotáciám na elektromobily vo výške 8 alebo 5 tisíc dostali len vybraní ľudia. Ukázalo sa však, že dôvodom nefungovania stránky nebol enormný záujem. "Dôvodom pozastavenia registrácie boli technické príčiny a množstvo neoprávnených zásahov z externého prostredia bezprostredne po spustení registrácie," vysvetlil Stanislav Jurikovič, Slovenská inovačná a energetická agentúra. Podľa dostupných informácií išlo o útok viacerých robotov. Expert na informačné technológie hovorí, že bol cielený. "Za niekoľko pár desiatok eur sa dá takýto hackerský útok objednať, takže to nemusel byť nejaký ťažký hacker. Skôr možno nejaký odporca elektromobilov," vyjadril svoj názor Martin Drobný, odborník na IT. 

Aktuálne sa pracuje nielen na spustení systému ale aj na odhalení autorov útoku. 

Tí, ktorí sa na portáli chcem elektromobil dnes nedopracovali k registrácii vraj nemusia zúfať. "Za vzniknutú situáciu sa ospravedlňujeme a chcem upokojiť všetkých tých, ktorí boli dnes neúspešní, že alokované finančné prostriedky neboli vyčerpané," oznámil Jurikovič. Čo hneď po znefunkčnení systému potvrdil aj minister hospodárstva. "Máme zatiaľ zarezervovaných 1,2 milióna eur. Objem, ktorý sme na to vyčlenili je 5 miliónov eur," poznamenal Žiga. Systém registrácie na dotácie by mal začať fungovať vo štvrtok, 12. decembra o 12.00 hodine a agentúra. 

Hackerskí útok zažila aj nemocnica neďaleko Prahy, pacientov museli poslať domov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy