Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pripravte sa na studenú noc a mrazivé ráno! Po západe slnka začne teplota rýchlo klesať
Zdielať na

Pripravte sa na studenú noc a mrazivé ráno! Po západe slnka začne teplota rýchlo klesať

BRATISLAVA / Počasie v utorok ovplyvňovala tlaková výš, ktorá sa presúvala od západu cez nás na juhovýchod. Po jej severnom okraji sa k nám dostávala oblačnosť a s ňou súvisiace zrážky. Tie sa naplno prejavovali najmä na severe a východe. Tu jemne snežilo a slabé, symbolické, sneženie sme mali dopoludnia aj na viacerých miestach západného Slovenska. Maximálna teplota bola pod bodom mrazu na severe a východe, na juhu západného Slovenska sa dostala až nad 5°C

Po západe slnka ale teplota začala rýchlo klesať a tento trend bude pokračovať po celú noc. V oblasti tlakovej výše sú veľmi dobré podmienky na radiačné ochladzovanie a tak sa musíme pripraviť na veľmi studenú noc a aj ráno.
Do rána bude teplota pri jasnej alebo takmer jasnej oblohe klesať na -5 až -11°C, v dolinách a kotlinách a aj na severe bude ešte chladnejšie, od -12 do -16°C. Vietor iba slabý, alebo bezvetrie. "Nad ránom sa lokálne môžu tvoriť hmly, ktoré môžu aj namŕzať, takže na cestách pozor!" varuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Deň zostane jasný, polojasný, ale pozor na ojedinelé hmly, z ktorých môže mrholiť a tieto zrážky môžu namŕzať. Denná teplota bude od -4 do 1°C, ale pretože sa cez deň už prejaví prúdenie teplého vzduchu vo vyšších vrstvách atmosféry, v polohách od asi 600 m bude teplejšie,a teplejšie bude lokálne aj na západe nášho územia, do 4°C.

Prúdenie spomínaného teplého vzduchu k nám sa naplno prejaví v ďalších dňoch. Budú pribúdať hmly, ktoré zakonzervujú nočnú teplotu. Tá pôjde pod nulu a z hmiel sa pri mrholení a namŕzaní zrážok môže vytvárať poľadovica. Pretože slnko je už nízko nad obzorom, hmla sa udrží lokálne aj po celý deň a teplota teda nahor veľmi nepôjde. Bude, jednoducho povedané, prevládať inverzný charakter počasia - studené, hmlisté nížiny a slnečné stredné horské polohy. V číselnom vyjadrení: v noci od 0 do -5, v dolinách a kotlinách až do -14°C. Cez deň pri hmle od -2 do 4°C, pri slnečnej oblohe a na horách až do 9°C. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy