Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pri dedine sa tackal opitý medveď
Zdielať na

Pri dedine sa tackal opitý medveď

Zdroj: Reuters

Očividne "podnapitý" medveď sa včera tackal v obci Staré Hory

"Očividne 'podnapitý' medveď sa včera aj dnes ponevieral pri obci Staré Hory, v tamojšej miestnej časti Hliny. O tom, že bol pod vplyvom alkoholu, svedčilo jeho neprirodzené správanie. Približne 150-kilové zviera sa totiž tackalo po zvážnici, pričom "občas sa zvalilo na zem a kobŕľalo sa dolu kopcom," uviedol pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.

V jesennom období sa môžu niektoré zvieratá, aj medvede, viac či menej "opiť", pričom nekonzumujú alkoholické nápoje. Stačí, keď zjedia naraz väčšie množstvo kvasiaceho ovocia, o ktoré v tomto neskorom jesennom čase v prírode nie je núdza.

V prezretých plodoch malín a čučoriedok, ale aj slivák, hrušiek a jabĺk už prebieha proces kvasenia, a tak pri konzumácii takejto potravy prijímajú zvieratá aj alkohol. Hoci prítomnosť tejto "drogy" je v kvasiacom ovocí veľmi nízka, skonzumovaním väčšieho množstva potravy dostane zviera dostatočnú dávku, ktorá z neho urobí podnapitého tvora, konštatoval Saniga.

Alkoholom omámené zviera vykazuje zníženú plachosť a u človeka neznalého životnými prejavmi a správaním sa medveďa vyvoláva nutkanie priblížiť sa k nemu a pozorovať ho zblízka, či dokonca sa s ním odfotiť. K takémuto zvieraťu sa však neslobodno približovať, lebo jeho reakcia "pod vplyvom alkoholu" môže byť neadekvátna a pre človeka sa môže skončiť zle-nedobre, varuje Saniga.

Zdielať na

Najčítanejšie správy