Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Záškrt v Bratislavskom kraji? V nemocnici hospitalizovali pacienta s podozrením na nebezpečnú infekciu
Zdielať na

Záškrt v Bratislavskom kraji? V nemocnici hospitalizovali pacienta s podozrením na nebezpečnú infekciu

Zdroj: isifa

BRATISLAVA / Bratislavskí hygienici sú v strehu. V ružinovskej nemocnici pred niekoľkými dňami hospitalizovali pacienta s viacerými diagnózami, ohlásené bolo ale aj podozrenie na záškrt (diftériu). Podozrenie sa zatiaľ nevyvrátilo. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave sa ale vyjadril, že epidemiológovia majú situáciu pod kontrolou a všetky protiepidemické opatrenia boli zabezpečené.

Podozrenie bolo hlásené 14. novembra. Ako informoval denník Pravda v ružinovskej nemocnici hospitalizovali 44-ročného pacienta s viacerými diagnózami. Epidemiológovia majú situáciu momentálne plne pod kontrolou, no podozrenie na nebezpečnú infekciu - záškrt sa u pacienta zatiaľ nevyvrátilo.

"Ešte nevieme, či mal pacient záškrt, stále prebieha laboratórna diagnostika. Podozrenie na túto infekciu bolo, ale zatiaľ to nemáme potvrdené," uviedla pre Pravdu hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská. Kliská nepredpokladá, že tento prípad súvisí s epidémiou záškrtu na Ukrajine, ktorá sa vyskytla len kilometer od našich hraníc v Užhorode. Podľa predbežných informácií sa pacient z ružinovskej nemocnice nemal vyskytovať na tomto území. 

 Ľudia, zdravotníci alebo pacienti, ktorí s ním prišli do kontaktu, boli podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva SR Daši Račkovej preočkovaní alebo im boli preventívne nasadené antibiotiká. Inkubačný čas už uplynul, nebolo známe, že by sa niekto iný infikoval.

Podľa úradu hlavného hygienika v roku 2019 ochoreli dvaja ľudia na záškrt. "Išlo o jeden prípad ochorenia na kožnú diftériu (Prešovský kraj) a jeden prípad nešpecifikovanej diftérie (Košický kraj). Obidva prípady sa vyskytli u detí do jedného roka s nízkym hygienickým štandardom bývania," doplnila Račková.

Očkovanie proti tejto infekčnej chorobe je na Slovensku povinné. Absolvovať by ho malo dieťa v 3., 5. a 11. mesiaci života, k preočkovaniu dochádza v 6. a 13. roku života dieťaťa. Povinné preočkovanie sa týka aj dospelých – vykonáva sa v 30. roku života a ďalej každých 15 rokov. 

Pozrite si reportáž, aké pokuty hrozia, ak odmietnete povinné očkovanie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy