Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rovnaký meter u pozemkového fondu zrejme neplatí pre každého. Splniť podmienky nemusí stačiť
Zdielať na

Rovnaký meter u pozemkového fondu zrejme neplatí pre každého. Splniť podmienky nemusí stačiť

MICHALOVCE / Zdá sa, že na Slovenskom pozemkovom fonde sa diali čudné veci. Tento úrad rozhoduje o prenájmoch poľnohospodárskej pôdy vo vlastníctve štátu. Jeden z uchádzačov z okresu Michalovce sa od roku 2016 márne snaží o podpis nájomnej zmluvy, hoci splnil všetky podmienky.

"Bijeme sa na poli, lebo to spôsobujú štátne orgány, pomaly sa zabíjame a oni to robia vedome," reagoval Dušan Krnáč, poľnohospodár bez zmluvy. 

Chaos v podaní Slovenského pozemkového fondu (SPF). Dve rôzne firmy totiž dostali na podpis nájomné zmluvy na tú istú pôdu. "Pracovník fondu, ktorý návrh zmluvy vypracoval, už nie je zamestnancom SPF. Dôvodoy jeho postupu v súčasnosti fond nevie konkretizovať," informoval hovorca SPF Martin Kormoš. 

Dvaja uchádzači, jeden víťaz 

Obe firmy návrhy podpísali a poslali pozemkovému fondu na schválenie, ten však problém vyriešil tak, že jedného uchádzača vylúčil, vraj kvôli nedoplatkom v Sociálnej poisťovni. "Vyplynul z verejne dostupného zoznamu dlžníkov k júlu 2016," upresnil Kormoš. 

"To nie je pravda, ja som si tieto veci preveroval," reagoval Krnáč. Odmietnutá firma v čase vytvorenia a podpisu zmluvy na prenájom pôdy však nedĺžila Sociálnej poisťovni ani cent. Slovenský pozemkový fond si to neoveril zákonným spôsobom. 

"Fond pracuje s informáciami zverejnenými v zozname dlžníkov Sociálnej poisťovne ako hodnovernými," argumentoval Kormoš. "Zoznam dlžníkov má výlučne informatívny charakter a nemôže byť využívaný na právne úkony," vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. 

Na pochybenie upozorňuje už tri roky 

Poškodený uchádzač o pôdu upozorňuje Slovenský pozemkový fond na pochybenie už tri roky, ten však vôbec nereaguje. Zisk z dotácií a pôdy tak poberá niekto iný. "Totálna ignorancia z pohľadu Slovenského pozemkového fondu, nič, nič, nič," poznamenal Krnáč. 

"Predmetný návrh zmluvy je v stave zaniknutá, nepodpísaná," potvrdil Kormoš. Hoci sa prípadom zaoberajú aj súdy, fond s kontroverznou zmluvou aj naďalej pracuje. Už tento týždeň je v pláne ďalšia zásadná zmena. "Celá táto zmluva prechádza na nový subjekt," skonštatoval Krnáč.

"Fond nemá vedomosť o tom, že by mali byť dané dôvody pre vznik zákonného nájmu," oponoval Kormoš. 

Kuriózna krádež vo Vrábloch. Farmárom ukradli pôdu na vyše dvadsiatich ároch: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy