Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stranu Za ľudí povedie do volieb exprezident Kiska, dvojkou bude Remišová
Zdielať na

Stranu Za ľudí povedie do volieb exprezident Kiska, dvojkou bude Remišová

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Stranu Za ľudí povedie do budúcoročných parlamentných volieb jej zakladateľ a exprezident Andrej Kiska. Povedal to v pondelok na tlačovej konferencii v centrále strany.

​Dvojkou bude Veronika Remišová, na treťom mieste sa nachádza Juraj Šeliga. Štvrté miesto obsadí bývalá europoslankyňa Jana Žitňanská a piate miesto patrí starostovi Spišského Hrhova Vladimírovi Ledeckému. 

Kiska predstavil prvých 31 mien. V prvej desiatke kandiduje aj politológ Michal Luciak, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková, primátor Hlohovca Miroslav Kollár, bývalý slovenský veľvyslanec pri NATO Tomáš Valášek a nitriansky primátor Marek Hattas.

Na 150. mieste kandidátky bude Ján Benčík, ktorý vo svojich blogoch mapuje aktivity extrémistov na sociálnych sieťach. Do strany zatiaľ nevstupuje.

​Podľa posledného prieskumu agentúry Focus, ktorý sa uskutočnil 30. októbra až 6. novembra na vzorke 1 020 respondentov, by stranu Za ľudí volilo 10,6 percenta opýtaných.

​Hnutia a politické strany musia podať kandidačnú listinu do 1. decembra. Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára 2020.

Matovič: Kiska berie opozície voličský potenciál 

Čím viac percent vo voľbách získa strana exprezidenta Andreja Kisku, tým je väčšia šanca, že opozičné strany nebudú vedieť po voľbách zostaviť vládu. Na tlačovej besede to dnes tvrdil líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič. Podľa neho totiž Kiska po založení strany Za ľudí nepriniesol opozícii žiadnych nových voličov. Odvolal sa pritom na osem prieskumov preferencií opozičných strán z obdobia 2018 až 2019 pred založením strany Za ľudí, podľa ktorých by subjekty takzvanej demokratickej opozície získali spolu 47 percent hlasov. Ďalších osem prieskumov po založení strany Za ľudí podľa neho ukazuje výsledný súčet preferencií opozičných strán na úrovni 46,6 percenta.

„Neurobili ste nič navyše, nepriniesli žiadneho voliča,“ odkázal Matovič Kiskovi s tým, že jeho strana zatiaľ iba preberala kandidátov a voličov z iných strán. Zároveň ho vyzval, aby na svoju kandidátku prizval buď stranu SaS alebo KDH. Tým totiž hrozí, že sa nedostanú do parlamentu a ich hlasy prepadnú. „Podajte pomocnú ruku SaS, podajte pomocnú ruku KDH,“ povedal Matovič. Kiskov postup pri vyjednávaní o spojení opozičných strán zároveň označil za nedôstojný. Podľa neho si totiž zobral štyri dni na rozmyslenie a následne podmienil pripojenie sa k opozičnému bloku aj účasťou KDH, ktoré ale dlhodobo deklaruje, že do volieb pôjde samostatne. „Všetci v demokratickej opozícii sme doslova zhrození z prístupu strany Za ľudí,“ povedal Matovič. Zároveň doplnil, že aj keď jeho hnutiu vyhovuje skôr samostatný postup, je ochotný sa pridať do akejkoľvek koalície opozičných strán.

Dve miesta na kandidátke pre DS

Matovič zároveň povedal, že OĽaNO ako jediný opozičný subjekt neodmietol rokovania s odídencami zo SaS okolo Ľubomíra Galka, ktorí vstúpili do Demokratickej strany. Podľa Matoviča im na svojej kandidátke ponúkli dve zvoliteľné miesta pre predsedu DS Michala Kravčíka a jej volebnú líderku Janu Kiššovú a tiež ďalších 13 miest. DS sa podľa neho má dnes rozhodnúť, či ponuku prijme.

Demokratická strana (DS) potvrdila, že dostala ponuku Igora Matoviča. „Ponuka však obsahovala podmienku, že medzi týmito ďalšími zástupcami DS na kandidátke OĽaNO nesmie byť Natália Blahová, Jozef Rajtár a Ľubomír Galko, a to ani na nezvoliteľnom mieste,“ priblížil v stanovisku hovorca DS Róbert Buček. Demokratická strana súhlasí, že k zmene mocenských pomerov je potrebný každý demokratický hlas, preto veria, že sa v záujme tohto vyššieho cieľa dohodnú a kľúčoví politici DS budú na kandidátke OĽaNO vítaní. „Preto sme s hnutím OĽaNO pripravení pokračovať v rokovaniach a nájsť prijateľné riešenie pre obe strany,“ dodal Buček.

Na Bloku zmeny sa nedohodli 

Opozičné strany Za ľudí, Sloboda a Solidarita (SaS) a koalícia Progresívne Slovensko/Spolu sa minulý týždeň nedohodli na spoločnej koalícii do parlamentných volieb 2020. Líder strany Za ľudí trval na tom, aby sa okrem PS/Spolu, Za ľudí a SaS spojili do bloku aj ďalšie opozičné strany Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Za ľudí i SaS zároveň ohlásili, že do volieb pôjdu samostatne.

Kiska naznačil, že v užšej koalícii PS/Spolu, Za ľudí a SaS nevidí zmysel, pretože by nezabránila možnému prepadnutiu hlasov KDH a OĽaNO, ktoré sa v prieskumoch pohybujú okolo piatich percent potrebných na vstup do parlamentu. 

 Stranu Most-Híd do volieb povedie minister dopravy Érsek, dvojkou bude Bugár: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy