Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Fico: Jednotkou na kandidátke bude premiér Peter Pellegrini. Definitívnu podobu kandidátky predstavíme v stredu
Zdielať na

Fico: Jednotkou na kandidátke bude premiér Peter Pellegrini. Definitívnu podobu kandidátky predstavíme v stredu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda strany SMER-SD Robert Fico oficiálne potvrdil, že jednotkou kandidátky bude premiér Peter Pellegrini. O konečnej podobe kandidačnej listiny má v stredu rozhodnúť predsedníctvo Smeru.

Opozícia ponúka alternatívu postavenú iba na nenávisti voči Smeru-SD, tvrdí predseda vládnej strany Smer-SD Robert Fico. Bývalý premiér zároveň na dnešnej tlačovej besede vyhlásil, že v stredu rozhodne predsedníctvo Smeru-SD o definitívnej podobe kandidačnej listiny do parlamentných volieb. Potvrdil, že jednotkou na kandidátke bude premiér Peter Pellegrini. Kandidátov podľa straníckych stanov predsedníctvu navrhuje predseda. 

Finálnu podobu kandidátky predloží predsedníctvu Fico v utorok. „S premiérom Petrom Pellegrinim som o kandidátke ešte vôbec nehovoril. Zajtra sa o nej budeme baviť a verím, že predsedníctvo strany ju schváli do minúty a pol. Kandidátka nebude obsahovať žiadne veľké prekvapenia. Pôjde o členov Smeru, ktorých dobre poznáte. Zároveň nasadzujeme silných primátorov a predstaviteľov akademickej obce,“ povedal predseda Smeru-SD.

Zdôraznil, že kým v predošlých parlamentných voľbách zvykli na popredné miesta umiestňovať čelných predstaviteľov Smeru, aktuálne poradie bude zamiešané a niekto, kto bol v predošlých voľbách na 30. mieste kandidátky, môže byť v nadchádzajúcich voľbách na kandidátke číslom deväť. Ako príklad spomenul Erika Tomáša, ktorý tak s veľkou pravdepodobnosťou bude na popredných miestach. Potvrdil zároveň, že jedným z členov 150-menného zoznamu bude aj Ľuboš Blaha. Fico neodpovedal na otázku, či bude na kandidátke Smeru aj Martin Glváč. „V stredu sa dozviete. Ja to viem, ale nepoviem,“ povedal. Prezradil, že s premiérom Pellegrinim o kandidátke zatiaľ nehovoril.

Expremiér opäť zdôraznil, že najsilnejšia parlamentná strana nebude dopredu vylučovať spoluprácu s ostatnými politickými subjektmi. Musia však mať podľa neho jasný hodnotový rebríček a musia byť proeurópsky, protifašisticky a demokraticky orientované. Opozíciu kritizoval, pričom útočil najmä na predsedu Za ľudí a bývalého prezidenta Andreja Kisku. „Opozičná alternatíva je postavená len na nenávisti voči Smeru. My však narozdiel od sedemkoalície vieme garantovať elementárnu stabilitu,“ tvrdil Fico. Opozícii vyčíta aj nereálne sľuby na volebných bilbordoch a sľubuje, že ak Smer opätovne zostaví vládu, bude chrániť opatrenia, ktoré sa mu podarilo uviesť do praxe.

Termín parlamentných volieb bol stanovený na sobotu 29. februára 2020. Podľa posledných volebných preferencií agentúry Focus by voľby vyhrala strana Smer-SD s 20 percentami, druhá by skončila koalícia PS/Spolu s 11,7 percenta hlasov. Nasledovali strany Za ľudí (10,6 percenta), ĽSNS (10,3 percenta), Sme rodina (7 percent), SNS (6,8 percenta), KDH (5,7 percenta), OĽaNO (5,7 percenta) a SaS (5 percent). Do parlamentu by sa nedostala aktuálna koaličná strana Most-Híd (4,1 percenta).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy