Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ďalšie kolo misie vrátiť Slovákov na Slovensko sa konalo v Kodani. Podarí sa ich zlákať?
Zdielať na

Ďalšie kolo misie vrátiť Slovákov na Slovensko sa konalo v Kodani. Podarí sa ich zlákať?

KODAŇ / Ďalšie kolo misie vrátiť Slovákov pracujúcich v cudzine späť na Slovensko sa konalo v dánskej Kodani. Tam máme najmä počítačových expertov. Úrad vicepremiéra hľadal spolu s firmami ľudí, ktorých máme na Slovensku stále nedostatok. Podarí sa ich zlákať?

Po Londýne a Dubline prišla na rad Kodaň. Aj v meste Hansa Christiana Andersena pracuje množstvo IT odborníkov, ktorí doma chýbajú. Kodaň je dynamické mesto, ktoré láka študentov i absolventov. Motiváciou sú najmä neporovnateľne vyššie platy i lepšia kvalita života, čo je vidieť na každom kroku. V tomto období umocňujú mystickú severskú atmosféru mesta trblietavé vianočné trhy.

Do legendami opradenej metropoly prišiel aj vicepremiér Richard Raši, ktorý zastrešuje projekt Work in Slovakia - good idea. "Podujatie WiSGI vzniklo na základe potrieb, chceme vám ukázať, že sa dá vrátiť na Slovensko," uviedol Richard Raši, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu. Akcie vo Veľkej Británii a Írsku ukázali, že Slováci majú o návrat do svojej vlasti záujem. Po uplynulých podujatiach 20 ľudí už začalo doma pracovať a ďalšie stovka rokuje so zamestnávateľmi. V Kodani boli ľudia menej rozhodní, čo mohol spôsobiť aj výrazne nižší vekový priemer účastníkov.

Slovákov by podľa vicepremiéra mohli motivovať najmä pracovné pozície adekvátne ich vzdelaniu. "Slováci často pracujú na nižšej pozícii, lebo krajina uprednostňuje vlastných expertov,"  povedal Richard Raši. Lepšie pracovné miesto či nižšie životné náklady však nehrajú pri rozhodovaní tú najdôležitejšiu úlohu. "Chýba mi rodina," priznali Slováci žijúci v zahraničí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy