Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Záškoláctvo je trestné a rodičia môžu skončiť vo väzení. V Pezinku riešia až 18 detí
Zdielať na

Záškoláctvo je trestné a rodičia môžu skončiť vo väzení. V Pezinku riešia až 18 detí

PEZINOK / Vedeli ste, že "záškoláctvo" je trestné a rodičia detí môžu skončiť aj vo väzení? V Pezinku riešia sociálni pracovníci až 18 prípadov žiakov základných škôl. Rodičom sú už pozastavené prídavky na deti.

V spojenej škole v Pezinku 11 žiakov zanedbávalo povinnú školskú dochádzku. "Neprídu preto lebo sú choré, čo je diskutabilné lebo návštevu lekára ignorujú, alebo neprídu preto lebo zaspali," uviedla Gabriela Kováčová, riaditeľka Spojenej školy v Pezinku. V minulom školskom roku 158 žiakov celej školy dokopy vymeškali okolo 23-tisíc vyučovacích hodín. "Z toho okolo 1900 hodín mali neospravedlnených," podotkla Gabriela Kováčová. "Mňa škola nezajíma, nech si vyprávajú, čo chcú. Mne keď deti vstanú neskoro, tak vstanú," vyjadrila sa matka detí. 

Ak žiak v jednom kalendárnom mesiaci má viac ako 15 neospravedlnených hodín, musí to škola oznámiť na mestský a okresný úrad. "Žiadame úrad práce o ustanovenie mesta Pezinok za osobitného príjemcu prídavkov na dieťa," objasnil Milan Hýll, vedúci oddelenia školstva. Potom sociálni pracovníci začínajú s rodinami pracovať. "Porozprávame sa najprv o príčinách neplnenia povinnej školskej dochádzky a dohodneme sa aj termín kedy pôjdeme s tými rodičmi na nákupy," dodal Milan Hýll. "Ľudia si nakupujú do celej výška, čiže za všetky peniaze, ktoré im boli dané," povedal Marek Kopecký, referent sociálnej starostlivosti. Keďže nakúpili veľmi veľa potravín museli sem prísť dokonca s vozíkom.

V minulom školskom roku najviac, 500 vyučovacích hodín, vymeškala jedna žiačka. "14 rokov sa venujem tejto otázke a ešte sa nestalo, že by súd rozhodol, že by vzal rodičov do väzby. A riešilo sa to podmienečným odsúdením," dodal Milan Hýll.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy