Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 24. novembra 1989?
Zdielať na

Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 24. novembra 1989?

ČESKO / SLOVENSKO / Dvadsiateho štvrtého novembra 1989 volali ľudia v Prahe na slávu Dubčekovi. Večer vystúpili zástupcovia Verejnosti proti násiliu v televíznom Štúdiu Dialóg. No predovšetkým to bol deň, kedy odstúpil zo svojej funkcie generálneho tajomníka strany Miloš Jakeš. Noviny o tom samozrejme mohli informovať až na druhý deň. Presne pred tridsiatimi rokmi priniesli čitateľom iné témy.

Orgán ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska, Pravda, píše o demonštráciách v Prahe, v Bratislave a v ďalších mestách, ktoré pokračujú už štvrtý deň. Na Václavskom námestí sa tentokrát zhromaždilo až 300-tisíc ľudí. Orgán Ministerstva poľnohospodárstva a výživy Slovenskej socialistickej republiky a slovenského výboru zväzu družstevných roľníkov Roľnícke noviny zverejnil názory pracovníkov poľnohospodársko-potravinárskeho komplexu na vývoj vnútropolitickej situácie pod veľavravným titulkom: Ulica problémy nevyrieši.

Denník Československej strany Socialistickej Svobodné slovo informuje o boji televíznych pracovníkov o diváka a o ich snahe rýchlo, presne a pravdivo informovať o aktuálnom dianí. Vedenie televízie zamestnanci opakovane žiadali o vysielanie priamych prenosov z centra Prahy a odvysielanie záznamu udalostí zo sedemnásteho novembra. Ústredný riaditeľ Československej televízie oznámil, že vysielanie začína riadiť priamo vláda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy