Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na českých hraniciach hrozí kolaps dopravy. Hrozí totiž, že priechody upchajú kamióny
Zdielať na

Na českých hraniciach hrozí kolaps dopravy. Hrozí totiž, že priechody upchajú kamióny

ČESKO/SLOVENSKO / Desiatky kilometrov dlhé rady na hraniciach a nekonečné hodiny čakania na odbavenie. Dôvodom je zavedenie nového mýtneho systému v susednom Česku. Nízky počet doteraz registrovaných vozidiel dopravcov vyvoláva obavy a môže vážne ohroziť aj plynulosť osobnej dopravy.

Situácia na hraničnom priechode Kúty-Lanžhot je nateraz pokojná, no ak sa v priebehu nasledujúcich dní nestane zázrak, na vstupe do Českej republiky môže vzniknúť dopravný kolaps. 

Hrozí totiž, že priechody upchajú kamióny, ktorých šoféri budú na poslednú chvíľu zháňať palubné jednotky. Do českého mýtneho systému sa dosiaľ zaregistrovalo len približne 43 percent z očakávaného počtu vozidiel. “Prejavuje sa klasická ľudská vlastnosť nechať si všetko na poslednú chvíľu,” reagoval Anton Bódis, manažér pre komunikačnú stratégiu SkyToll. 

Týka sa to najmä malých dopravcov, ktorí by za zostávajúce dva týždne mali prihlásiť vyše 200 tisíc áut. Urobiť tak mohli už od polovice októbra. “Zaregistrovať by sa mali všetky vozidlá, ktoré podliehajú mýtnej povinnosti v ČR, teda vozidlá nad 3,5 tony a s nejakými špecifikami, ktoré sa na to viažu,” priblížil Anton Bódis. 

Hrozia niekoľko desiatok kilometrov dlhé kolóny 

Už teraz je jasné, že načas to nestihnú všetci a rad kamiónov sa môže tiahnuť aj niekoľko desiatok kilometrov. Najväčší nával sa očakáva na diaľnici D2. “NDS prostredníctvom príslušného strediska, v tomto prípade v Malackách, zabezpečí zvýšený dohľad diaľničnou patrolou nad spravovaným úsekom diaľnice D2,” informovala hovorkyňa NDS Michaela Michalová. 

“Budeme monitorovať podľa potreby, riadiť a regulovať dopravu alebo usmerňovať na odstavné plochy,” potvrdil vedúci mýtneho oddelenia PZ SR Milan Merica. 

Problémom sa vyhnú iba osobné vozidlá a dopravcovia s palubnou jednotkou, ostatní riskujú dlhé čakanie v kolónach, ktoré môžu na niektorých priechodoch trvať aj vyše dva dni. “Bude prebiehať aj koordinačná komunikácia medzi správcami diaľnice u nás a v Českej republike,” poznamenala Michaela Michalová. 

Oplatí sa využiť priechody, kde kamióny nesmú 

Šoféri áut môžu využívať priechody, cez ktoré kamióny nesmú chodiť. Cez diaľnice by sa to aspoň na úvod nemuselo oplatiť.

“By si mali zvážiť, či silou mocou chcú prvý týždeň v decembri cestovať do ČR autom,” zhodnotil Anton Bódis. 

“Budeme sa snažiť sprejazdniť aspoň jeden jazdný pruh pre osobné vozidlá,” upokojil Milan Merica. 

V únii možno zdražejú letenky. Náš minister Kamenický bol proti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy