Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Predvojom udalostí zo 17. novembra bol pochod študentov v Bratislave. Po 30 rokoch ho zopakovali
Zdielať na

Predvojom udalostí zo 17. novembra bol pochod študentov v Bratislave. Po 30 rokoch ho zopakovali

BRATISLAVA / Tak trochu v tieni slávy novembrových udalostí z 89-teho roka zostal nepovolený pochod študentov bratislavských vysokých a stredných škôl už 16. novembra. Skupina asi 200 študentov vtedy netušila, že o deň neskôr nastanú zlomové udalosti v Prahe a následne pád režimu. Išli do toho s rizikom, že budú prenasledovaní a zatýkaní tak, ako bolo zvykom v minulom režime. Vtedajší študenti si dnes dali stretnutie po 30-tich rokoch a svoj pochod si zopakovali. Ich konanie ocenil aj český prezident Miloš Zeman.

Pochod študentov bratislavských stredných a vysokých škôl 16. novembra 89 síce nebol spúšťačom novembrových udalostí, ale stal sa ich významnou súčasťou. "Ich aktivita vyvrcholila práve pamätným pochodom, ktorý o 1 deň predbehli svojich pražských kolegov," pripomenul Ján Pálffy, predseda správnej rady ÚPN. 

​Zhruba 300 študentov pochodovalo ulicami Bratislavy od súčasného Hodžovho námestia až po vtedajšie Ministerstvo školstva na Dobrovičovej. "Boli sme nahnevaní a cítili sme potrebu vyslať gesto a vykríknuť: Súdruhovia, stačilo!," poznamenala účastníčka študentského pochodu Henrieta Hrinková. 

Netušili, čo sa udeje nasledujúce dni

V tej dobe išlo o odvážny čin, keďže ani netušili, čo sa udeje nasledujúce dni. "Riziko vylúčenia zo štúdia predstavovalo reálnu hrozbu," uviedol Ján Pálffy. "Si myslím, že sme mali trochu viac odvahy navyše, boli sme citlivejší na nespravodlivosť," myslí si Henrieta Hrinková. 

"Z dnešného pohľadu je dôležité, že mladí ľudia vo svojej dobe rozpoznali význam pravých hodnôt a odvážne žiadali slobodu v neslobodnej krajine. Za to im chcem v mene ÚPN vyjadriť vďaku," odkázal Ján Pálffy. 

Pochod si po 30 rokoch zopakovali 

No a presne tí istí študenti sa stretli dnes po 30. rokoch, aby si sprievod z vtedajšieho Mierového, dnešného Hodžového, námestia Bratislavou až k Univerzite Komenského zopakovali.

Pri príležitosti 30. výročia od novembrových udalostí z roku 1989 sa pred Starou tržnicou v centre Bratislavy zriadilo aj Námestie Nežnej revolúcie. 

Zhromaždení študenti vytvorili živú reťaz

Na neohlásenom zhromaždení z roku 1989 sa objavili aj príslušníci a vozidlá vtedajšej Verejnej bezpečnosti. Zhromaždení študenti vytvorili živú reťaz a v sprievode potom pokračovali ulicami Bratislavy. Podvečerným mestom sa ozývali heslá „Chceme školy pre všetkých, Dialóg, Demokraciu, Slobodu“ či výzva okoloidúcim „Poďte s nami“. Policajné vozidlá študentov po celý čas sprevádzali a príslušníci bezpečnosti boli v strehu. Hoci v susednom Maďarsku či Poľsku by v tom čase už študentský pochod nevyvolal veľký rozruch, vo vtedajšom Československu to bola výnimočná udalosť. Režim sa aj po páde Berlínskeho múru tváril, že má situáciu pod kontrolou. Atmosféra v spoločnosti ale bola značne napätá.

Sprievod smeroval cez Námestie SNP a Hviezdoslavovo námestie k novopostavenému pamätníku vzniku ČSR na Vajanského nábreží. Študenti potom v pochode pokračovali popri Univerzite Komenského až k budove ministerstva školstva na vtedajšej Suvorovovej ulici (dnes Dobrovičova). Tam už stáli ďalšie policajné autá. Z ministerstva napokon pred budovu vyšiel tajomník ÚV KSS Gejza Šlapka v sprievode riaditeľa odboru vysokých škôl ministerstva školstva, ktorý študentom ponúkol dialóg, ale „nie na ulici“.

Policajti, ktorí ulicu uzavreli, sa napokon stiahli a študentom umožnili sa postupne rozísť. Reportáž z demonštrácie sa dokonca objavila vo večerných televíznych správach.

Zásah proti študentom v Prahe 

Nasledujúci deň 17. novembra 1989 v Prahe už proti demonštrujúcim študentom bezpečnostné zložky ministerstva vnútra brutálne zasiahli. V reakcii na policajné násilie vyzvali potom pražskí študenti na celoštátny študentský štrajk, ku ktorému sa začali pripájať ostatné vysoké školy v republike.

Do ulíc a na námestia vyšli v nasledujúcich dňoch státisíce nespokojných ľudí. Udalosti, ktoré sa do histórie zapísali ako Nežná revolúcia, viedli k pádu totalitného komunistického režimu vo vtedajšom Československu.

Ako si spomínajú na nežnú revolúciu politici: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy