Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Myslel si, že sú na ceste diviaky. Miesto toho na auto zaútočila medvedica
Zdielať na

Myslel si, že sú na ceste diviaky. Miesto toho na auto zaútočila medvedica

NOVÁ SEDLICA / V domnienke, že sú na ceste diviaky, auto zastavil a čakal, že utečú. Z diviakov sa však vykľula medvedica a hoci Milan z Novej Sedlice začal okamžite cúvať, medvedica neušla. Práve naopak, na auto zaútočila. Podľa všetkého bránila svoje medvedie mláďa.

Milan Harkot si myslel, že na ceste vidí diviakov. Tak s autom zastal, no ostal prekvapení. V plnej kráse sa mu predviedla medvedica. "Ja som zastavil a ona sa otočila a na mňa zaútočila," vraví s tým, že bola od neho asi meter a pol. 

Stalo sa to za obcou Stakčín pri nádrži Starina. Milan nevedel, čo môže od šelmy čakať. Na pamiatku mu nechala našťastie iba škrabance. "Dosť nešťastné. Som sa bál, že mi sklo rozbije. Otočila sa, išla za autom, ja som cúval a ona mi začala búchať po kapote, značky odtrhla, spojler rozbila, ako som cúval, tak škrábala po aute," pokračuje obyvateľ obce. 

"Predpokladáme, že ona tam bola s mladými, zver reaguje buď únikom alebo útokom. Tá vzdialenosť musela byť malá a ona zaútočila," myslí si riaditeľ národného parku Poloniny Mário Perinaj. 

Na nezvyčajné správanie šeliem upozornil aj starosta Novej Sedlice. Medvede im chodia aj do kontajnerov. "Predpokladáme, že pred zimou potrebuje urobiť zásoby potravy, zvolili si ľahší spôsob, pre medveďa je jednoduchšie získať potravu, nájde ju v košoch, ako keď má behať po lese a zbierať bukvice, žaluď," vraví Perinaj. 

Posledná štatistika pracovníkov Štátnej ochrany prírody hovorí, že na území parku sa nachádza 46 jedincov medveďa. Údaje získali na základe analýzy DNA. Riaditeľ Správy národného parku Poloniny vyzýva obyvateľov regiónu, aby nezvyčajné skúsenosti s medveďmi nahlásili Štátnej ochrane prírody. 

Pozrite si archívnu reportáž o medveďoch: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy