Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podozrenia z otravy bývalej redaktorky TV JOJ, o ktorých hovoril Zoltán Andruskó, sa nepotvrdili
Zdielať na

Podozrenia z otravy bývalej redaktorky TV JOJ, o ktorých hovoril Zoltán Andruskó, sa nepotvrdili

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V prípade podozrenia z otravy televíznej redaktorky v novembri tohto roku vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry zastavil trestné stíhanie. Závery vyšetrovania odhalili, že skutok sa jednoznačne nestal. O podozrení hovoril obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Zoltán Andruskó, ktorý od začiatku spolupracuje s políciou.

Zoltán Andruskó v jednej zo svojich výpovedí uviedol, že v lete 2016 zbieral neďaleko Nitry s Alenou Zsuzsovou jedovaté huby. Koncom toho istého roku médiá informovali o náhlom úmrtí televíznej redaktorky Leony Kočkovičovej-Fučíkovej. Zoltán Andruskó mal podozrenie, že mohla byť otrávená práve týmito hubami.

​Po výsluchu Zoltána Andruskóa začali kriminalisti ihneď informácie operatívne preverovať. Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry začal koncom marca tohto roku trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy. Vypočul viacerých svedkov a do konania pribral aj súdneho znalca z odboru zdravotníctva a farmácie.

"Vyšetrovateľ sa zaoberal všetkými skutočnosťami, ktoré úmrtiu redaktorky predchádzali. Posudzoval jej zdravotný stav, osobný aj pracovný život. Skúmal rôzne motívy vraždy, preveroval možné prepojenia na podozrivých. Preveroval aj pohyb podozrivých osôb v rozhodujúcom čase," informovala polícia na svojej stránke. 

​Zo znaleckého posudku jednoznačne vyplýva, že smrť nenastala v dôsledku požitia jedovatých látok. Zo záverov vyšetrovania tiež vyplýva, že sa redaktorka nevenovala témam, pre ktoré by sa mohli podozriví cítiť ohrození. Viedla usporiadaný rodinný život v harmonickom manželstve, nemala žiadne finančné problémy. "Na základe týchto skutočností je nepochybné, že skutok sa nestal," dodala polícia. 

Leona zomrela počas vianočnej rodinnej dovolenky. Lekári ako príčinu smrti označili akútnu leukémiu a krvácanie do mozgu. Pre jednoznačnú diagnózu lekár nenariadil ani pitvu. Po začatí vyšetrovania polícia prizvala aj znalca z odboru zdravotníctva a farmácie. "Pokiaľ bolo právoplatne zastavené trestné stíhanie z dôvodu, že skutok sa nestal, tak nie je možné, opätovne, pre ten istý skutok prejednávať vec. Pokiaľ by sa ale preukázalo, že k usmrteniu osoby došlo iným spôsobom, teda iným skutkom, tak je možné na základe tohto nového skutku začať trestné stíhanie," vyjadrila sa advokát Milan Ficek. 

Smrť Leony preveroval vyšetrovateľ Peter Juhás, ktorý bol vedúcim tímu Kuciak. Ten po skončení vyšetrovania vraždy novinára a jeho snúbenice prezident policajného zboru rozpustil. Bol totiž zriadený len na tento prípad. Milan Lučanský však ubezpečoval, že vyšetrovatelia z tohto tímu budú pracovať aj na ďalších prípadoch, ktoré odhalili. "Preukázal svoje schopnosti a určite bude ďalej pracovať pre NAKA," uviedol policajný prezident Milan Lučanský. 

Podľa najnovších informácii pracuje ako vyšetrovateľ NAKA v Nitre, kde pôsobil aj predtým a naďalej sa venuje odhaľovaniu násilnej trestnej činnosti.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy