Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Konflikt, ktorý si vyžiadal milióny obetí: 11. november je Dňom červených makov
Zdielať na

Konflikt, ktorý si vyžiadal milióny obetí: 11. november je Dňom červených makov

BRATISLAVA / Svet si v pondelok, 11. novembra 2019 pripomína 101. výročie konca I. svetovej vojny. Vyše štvorročný konflikt si vyžiadal takmer desať miliónov mŕtvych vojakov a okolo osem miliónov civilných obetí. Prímerie podpísali vo vlakovom vozni vo francúzskom meste Compiègne. Bezprostredne potom sa 11. november stal aj pamätným dňom vojnových veteránov. Nazývajú ho "Dňom červených makov", ktoré symbolizujú padlých vojakov. Zatiaľ čo vo svete je tento deň veľkou udalosťou, na Slovensku 11. november nie je ani len pamätným dňom.

Pripomienka veteránov na Slovensku sa konala na desaťročia zabudnutom vojenskom cintoríne v bratislavskej Petržalke pri rakúskych hraniciach. Leží v ňom 331 obetí deviatich národností. Obnoviť sa ho podarilo až pred 15 rokmi. "Slovákov bolo v tom čase dva a pol milióna. A z toho 400 tisíc Slovákov narukovalo, 70 tisíc padlo a 60 tisíc bolo trvale zmrzačených," povedal riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič.

 Na poliach Flámska vlčie maky rastú, tam medzi krížmi, rad za radom. Značia miesta, kde ležíme. Tam hore počuť udatný spev škovránka, uprostred revu kanónov tu dolu. 

Táto báseň kanadského chirurga Johna Mcraeho z roku 1915 bola inšpiráciou na to, že práve červené maky sa stali symbolom padlých.  


Jedenásť hodín a 11 minút. Presne pred 101 rokmi skončila prvá svetová vojna. Odvtedy je 11. november vyhlásený za deň vojnových veteránov alebo ako chcete, deň červených makov. "Prišla doba, kedy sa Deň vojnových veteránov nepripomínal a mali ho z historickej pamäte vymazať účelové sviatky, ktorými chcel prednovembrový režim indoktrinovať obyvateľstvo. Lenže dnes vieme, že 11. november sa ničím iným prekryť nedal, lebo jeho odkaz je príliš silný," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová. 

"Tento deň, tak ako to je v západných demokraciách, by si zaslúžil aj väčšiu úctu na Slovensku a určite by to mal byť aspoň pamätný deň," poznamenal Čaplovič. Pamiatku zosnulých vojakov, ktorí padli za vlasť, sa Slovensko chystá uctiť iným spôsobom. Z rezervy vlády na to vyčlenili 820 tisíc eur.  Vláda ešte v apríli tohto roka rozhodla, že pred jej sídlom vybudujú hrob neznámeho vojaka s večným ohňom, ktorý nahradí súčasnú Čulenovu sochu. 

"Predpokladáme, že súťaž by mohla byť vyhlásená vo februári 2020, s vyhodnotením v máji 2020," informoval hovorca magistrátu Peter Bubla. "Tie snahy tu boli 20 rokov a každý štát aj nové štáty, ktoré vznikli po rozdelení sovietskeho bloku, majú takéto protokolárne miesto," dodal riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy