Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Úrazovosť v horách stúpa. Pridal sa aj nový fenomén turistov, arogancia
Zdielať na

Úrazovosť v horách stúpa. Pridal sa aj nový fenomén turistov, arogancia

VYSOKÉ TATRY / Podľa štatistík Horskej záchrannej služby stúpla úrazovosť v horách za posledných 10 rokov o viac ako 200 percent. Číslo je spojené s prudko rastúcou návštevnosťou horských oblastí. Aj toto leto bolo záchranných akcií a tragédií viac ako v minulosti a objavil sa aj ďalší smutný jav. Arogancia a ľahostajnosť návštevníkov.

O nude sa počas leta z pohľadu záchranárov skutočne hovoriť nedá. Často šli z akcie na akciu. Pri niektorých pomohol vrtuľník, pri iných si museli horskí profesionáli poradiť sami a dokonca so zranenými či uviaznutými boli nútení aj prespať medzi skalami alebo s nimi zostupovať ešte v nočných hodinách.

​Pri niektorých úrazoch išlo o objektívne úrazy, napríklad zásah uvoľnenými skalami či technické problémy. Za ostatné nehody si môžu návštevníci sami. "Stúpa počet úrazov mimo turistických chodníkov, je to niekoľkonásobne viac, ako napríklad pred dvomi alebo tromi rokmi a vo väčšine prípadov ale treba povedať, že sa väčšinou jedná o nehorolezcov v horolezeckom teréne, čiže o ľudí, ktorí nemajú technické znalosti, ktorí sa nevedia hýbať v takom teréne, nenosia prilby, nemajú lano," informoval Jozef Janiga, riaditeľ HZS. 

22 mŕtvych len za obdobie od júna do konca októbra tohto roka je silné číslo aj pre záchranárov a niektoré oblasti prepisujú aj čierne kroniky. "Historicky vo Veľkej Fatre nebolo nikdy v živote tak veľa úrazov odkedy tam nejaká horská služba pôsobila, ako v tomto roku," povedal Jozef Janiga. Medzi obeťami sú aj takí, ktorí podcenili svoj zdravotný stav a zomreli počas túry alebo smrteľné úrazy lesných robotníkov, no zranenia aj turistov priamo v horách.

Napriek tomu horskí záchranári zaznamenali toto leto nárast ľahostajnosti a drzosti práve zo strany návštevníkov. "Či už to bol prípad v Slovenskom raji na rebríkoch alebo rôzne úrazy, čiže takého nevhodného správania, ktoré do hôr nepatrí. My sme radi, že ľudia sa vrátili a objavujú prírodu, ale zabudli, že sa na to treba aj pripraviť a treba sa aj správať tak, ako sa správať majú," dodal Jozef Janiga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy