Polojasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Úrad inšpekčnej služby preverí lustrácie Čižnára
Zdielať na

Úrad inšpekčnej služby preverí lustrácie Čižnára

BRATISLAVA / Úrad inšpekčnej služby preverí lustrácie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Vedenie úradu má Čižnárovu plnú dôveru. Vyplýva to zo spoločného stanoviska Čižnára s riaditeľom Úradu inšpekčnej služby Adriánom Szabóom po ich stretnutí.

"Inšpekcia dôsledne preverí legálnosť týchto úkonov. Generálny prokurátor zdôrazňuje, že vedenie Úradu inšpekčnej služby má jeho plnú dôveru,“ píše sa v stanovisku. Úrad inšpekčnej služby je súčasťou policajného zboru. Okrem iného slúži na vyšetrovanie trestných činov príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov.

Televízia JOJ ako prvá minulý týždeň informovala, že generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára počas jeho funkčného obdobia lustrovali takmer 200 krát. 

"Dnes, 29. októbra bolo generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi potvrdené, že počas jeho funkčného obdobia v pozícii generálneho prokurátora, bol lustrovaný v policajných databázach takmer 200 krát, o čom má generálny prokurátor dôkazy a bude dôrazne požadovať informácie od vedenia Policajného zboru SR o dôvodoch týchto lustrácií. Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár to považuje za niečo absurdné, čo sa nemôže v právnom štáte stať. Otázkou len zostáva, že komu bol nepohodlný, keď neváhal zneužiť svoje postavenie takýmto spôsobom," uviedla pre TV JOJ minulý týždeň v utorok hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Okrem toho mali Čižnára sledovať aj istý čas na prelome rokov 2017 a 2018. Vo veci koná Krajská prokuratúra v Bratislave. Čoskoro sa začne trestné stíhanie a lustráciami sa bude zaoberať Inšpekcia ministerstva vnútra. 

"Máme poznatky, že niekto na 99% lustroval, to už je preukázané. Podrobnosti vám povedať nemôžem, ale napríklad u pána Žilinku tieto informácie boli až hrozivo detailné," tieto slová povedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár, keď informoval o tom, že s pomocou polície lustrovali prokurátorov, ktorých plánovali zavraždiť. Niekedy v tom čase sa podľa vlastných slov dozvedel, že sledujú aj jeho.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy