Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Politici reagujú na konanie generálneho prokurátora voči Trnkovi: Čižnár robil len to, čo musel. Trnka to mal ale urobiť sám
Zdielať na

Politici reagujú na konanie generálneho prokurátora voči Trnkovi: Čižnár robil len to, čo musel. Trnka to mal ale urobiť sám

BRATISLAVA / Na krok generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára vydať rozhodnutie, ktorým rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu funkcie Dobroslava Trnku z dôvodu začatia disciplinárneho konania, reagujú aj politici. Informáciu o konaní voči Trnkovi pre TV JOJ potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Návrh voči Trnkovi začali vypracovávať v utorok, teda ešte pred včerajším zverejnením nahrávky Investigatívnym centrom Jána Kuciaka, kde Trnka si ako generálny prokurátor vo svojej kancelárii inštaloval tajnú kameru. Pravdepodobne spolu s Marianom Kočnerom, aby si mohli nahrávať stretnutia u Trnku. "Disciplinárnej komisii Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky bol dnes t.j. 31.10.2019 podaný disciplinárny návrh na za dva skutky na prokurátora GP SR JUDr. D. T., čím sa začalo voči nemu disciplinárne konanie. Následne ešte dnešného dňa (31.10.2019) bolo vydané rozhodnutie generálneho prokurátora SR Jaromíra Čižnára o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátorovi D. T.,” uviedla pre TV JOJ Predajňová.

Podľa nej počas uplynulých dní vedenie Generálnej prokuratúry skúmalo možnosti, ako Trnku po medializovaných kauzách zákonne odstaviť. Podľa najčerstvejších informácií už disciplinárny návrh aj oznámenie o pozastavení funkcie Trnkovi doručili. 

Čižnár urobil len to, čo musel 

K aktuálnej situácii sa už začali vyjadrovať aj slovenskí politici. Podľa vyjadrení Béla Bugára (Most-Híd) generálny prokurátor Čižnár urobil len to, čo musel. 
"Veď keď vyšli najavo informácie, že v jeho kancelárii boli kamery a dokonca kamery umiestňoval pán Kočner, tak si myslím, že v tomto prípade sa to už nedalo tolerovať. Podporujem krok pána Čižnára," vyjadril sa v telefonáte pre TV JOJ. Na otázku, či si myslí, že Čižnár konal včas odpovedal takto: "S tým ako pán minister Gál konal voči Jankovskej viem, že čo všetko musel preveriť, aby sa nestalo, že by konal veľmi rýchlo a potom by urobil malú chybu, ktorá by znemožnila konanie. V tomto prípade pán generálny prokurátor preskúmal všetky možnosti, aby išiel na isto." 

"Je to normálne a bežné, že keď vznikajú podozrenia, že najlepšia ochrana proti ďalšiemu pokračovaniu je, že sa preruší tá činnosť, kým sa to nedorieši. To mal ale podľa môjho názoru pán Trnka urobiť sám. Ja som dúfal aj si myslela, že pán Trnka to urobí sám," povedal pre TV JOJ Anton Hrnko predseda brannobezpečnostného výboru parlamentu (SNS).  

"Konečne sa pán generálny prokurátor zobudil, lebo Slovensko sa nachádza vo veľmi vážnej situácii a on sa tvári jak keby bol spiaca nejaká princezná," vyjadril sa Igor Matovič, líder OĽaNO. 

"On už dávno mal mať minimálne pozastavenú činnosť. A myslím si, že na základe tých informácií, ktoré prenikajú von, mal byť už dávno obvinený, mal byť už dávno predvolaný na výsluch," povedala Lucia Ďuriš Nicholsonová, poslankyňa NR SR za SaS. 

Trnkovi zrejme najviac priťažila nedávno zverejnená nahrávka medzi ním a Marianom Kočnerom. Ešte vlani ju našli policajti pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, kde je obžalovaný práve Kočner. Z nahrávky, plnej vulgarizmov vyplýva, že Trnka ako najmocnejší muž slovenskej prokuratúry vlastne slúžil Kočnerovi. Jej autenticitu potvrdil aj predseda brannobezpečnostného výboru parlamentu Anton Hrnko (SNS). 

Podľa nahrávky Kočner kritizoval Trnku, že sa snažil zobchodovať nahrávku z kauzy Gorila, ktorú už raz mal Kočner predať hlavnému aktérovi kauzy, Jaroslavovi Haščákovi z finančnej skupiny Penta. Tiež sa v nej spomínajú úplatky za prepustenie Jozefa Majského z väzby. Ale aj aktuálne políciou šetrené možné kupčenie s hlasmi poslancov Národnej rady pri voľbe Generálneho prokurátora. Táto kauza sa viaže k pravicovej vláde Ivety Radičovej.

Kamera v kancelárii generálneho prokurátora

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka si počas svojej funkcie do kancelárie nainštaloval tajnú kameru. Svedčí o tom video, ktoré zverejnilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Asistoval mu pritom ďalší človek, ktorého hlas je podobný Marianovi Kočnerovi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy