Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Horiace peklo vo vlaku trvalo celých 20 minút, kým súprava zastala. O život prišli desiatky ľudí
Zdielať na

Horiace peklo vo vlaku trvalo celých 20 minút, kým súprava zastala. O život prišli desiatky ľudí

MULTÁN / Pri požiari vlaku v pakistanskej provincii Pandžáb vo štvrtok zahynulo najmenej 74 ľudí. Úrady sa obávajú, že tragická bilancia bude ešte vyššia, keďže viac ako 40 ľudí je zranených, z toho desiati sú v kritickom stave. Horieť začalo od jedného z plynových varičov, na ktorých si cestujúci varili raňajky. Podľa agentúry Reuters explodovala bomba na plyn. Niektorí ľudia skákali z ešte idúceho vlaku, aby unikli plameňom.

Vo východopakistanskej provincii Pandžáb zachvátil vo štvrtok idúci vlak veľký požiar, ktorý si vyžiadal najmenej 65 obetí. Požiar spôsobil výbuch plynového variča počas prípravy raňajok. 

Približne v polovici trasy mala zadunieť explózia jedného a následne druhého variča. Niektorí cestujúci ale informácie úradov spochybňujú a tvrdia, že nehoda sa stala v dôsledku elektrického skratu.

​Plamene pohltili vozne v čase, keď sa súprava blížila k mestu Liákatpur. Počet obetí od skorého rána neustále stúpa. Vlak smeroval z Karáči, hlavného mesta južnej provincie Sindh, do mesta Rávalpindí. Mnoho zranených prišlo o život, keď sa snažili uniknúť pred požiarom skokom z vlaku.

Ťažko zranených prevážajú sanitky do mesta Multán, ktoré je najväčším v oblasti. Na záchrannej operácii sa podieľa aj armáda.

"V prvom rade by som chcel vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám obetí tejto tragédie. Ťažko si predstaviť, čím si teraz prechádzajú. Modlime sa za to, nech im všemohúci Alah dodá silu bojovať s touto stratou," vyhlásil pakistanský premiér Imran Chán. 

Najhoršie nešťastie za posledných 15 rokov

Chudobní pasažieri si často prinášajú do vlaku vlastné malé plynové variče, aby si mohli pripraviť jedlo, a to aj napriek tomu, že je to zakázané. V chronicky preplnených pakistanských vlakoch však cestujúci bezpečnostné predpisy často ignorujú.

Hoci železničné nešťastia nie sú pre chatrnú infraštruktúru a zastaralé vlaky, koľaje a mosty v Pakistane zriedkavé, toto je najhoršie za posledných 15 rokov. Železnice v krajine potrebujú modernizovať, kritici ale tvrdia, že so zlým vedením a vysokou korupciou sa podmienky ešte veľmi dlho nezmenia.

Viac záberov nájdete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy