Polojasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Selfie s pozostatkami nebohých. V českej Kostnici fotenie zakázali, ako je to na Slovensku?
Zdielať na

Selfie s pozostatkami nebohých. V českej Kostnici fotenie zakázali, ako je to na Slovensku?

SLOVENSKO/ČESKO / Urobiť si "selfie" s lebkou či pri pozostatkoch nebohých, to je dosť morbídne. Sú však miesta, kde to turisti bežne robia. V českej Kostnici pre nevhodné správanie návštevníkov platí zákaz fotenia. Na východe Slovenska na tom nič zlé nevidia.

Selfie s lebkami či s inými ľudskými pozostatkami- je to vhodné alebo nie? Tak túto otázku si kladú nielen v Česku ale už aj na krajnom východe. "Nikto tu nejako nepózuje alebo nevhodne sa nespráva. Aspoň čo my sme si všimli. Ľudia, ktorí tu chodia majú úctu k tomu, čo sa tu nachádza," povedal pravoslávny duchovný Peter Soroka. V Čechách však majú iné skúsenosti. Kostnicu v Stredočeskom kraji ročne navštívi zhruba pol milióna ľudí z celého sveta. Možnosť fotografovania tam však zrušili.

"Niektorí ľudia boli schopní manipulovať s kosťami len preto, aby mali lepšiu fotku, lepšie selfíčko, tak nás to jemne povedané zdesilo a rozhodli sme sa spraviť razantné riešenie," vyjadrila sa  Radka Krejčí, riaditeľka organizačnej zložky Farnosti Kutná Hora - Sedlec. K tomuto kroku pristúpili aj napriek tomu, že im bude zrejme hroziť pokles návštevníkov. Podobné kostnice v Čechách nájdete napríklad v Brne či v Znojme. Táto je však jedinečná. "U nás sú naskladané do štyroch pyramíd ale hlavne čo je unikátne, že tie kosti boli použité na dekoráciu," pokračovala Krejčí.  

V Krypte v Osadnom ležia kostrové pozostatky vyše tisícky padlých vojakov v 1. svetovej vojne. S fotografovaní tu síce zatiaľ problém nemali, no stalo sa im to, že jeden z návštevníkov lebku z hrobu vybral a odniesol si ju domov. Vďaka reportáži a skvelej práci polície sa po pár dňoch našla. Miestny kňaz však o zákaze fotenia zatiaľ neuvažuje. "Ja sa samozrejme nebojím ukázať ani tie kosti, pretože každý z nás takto skončí a smrti by sme sa nemali báť," poznamenal pravoslávny duchovný Peter Soroka. 


Zákaz fotografovania platí napríklad aj na Prešovskej kalvárii. "Na Prešovskej Kalvárii je dovolené fotografovať všetko v exteriéri, jediné obmedzenie je na interiér kostola Sv. Kríža, tam si treba dohodnúť povolenie na fotografovanie," informoval Branislav Švorc, oddelenie kultúry a cestovného ruchu MsÚ Prešov. 

Vo Vatikáne našli kostrové pozostatky. Viac vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy