Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Správkyňa konkurzu Bašternákovho majetku zverejnila zoznam pohľadávok
Zdielať na

Správkyňa konkurzu Bašternákovho majetku zverejnila zoznam pohľadávok

BRATISLAVA / Správkyňa majetku odsúdeného Ladislava Bašternáka, Lenka Ivanová, zverejnila všetky pohľadávky. Ministerstvo spravodlivosti pritom vo štvrtok voči nej začalo správne konanie. Nezverejňovala totiž údaje o konkurznom konaní v registri úpadcov.

Správkyňa majetku odsúdeného Ladislava Bašternáka v piatok na obed zverejnila v registri úpadcov zoznam pohľadávok v rámci aktuálne prebiehajúceho konkurzu. Podľa zverejneného dokumentu sú veriteľmi Bašternákov sused Milan Kňažko, Slovenská sporiteľňa a Sociálna poisťovňa. V prípade Milana Kňažka a Sociálnej poisťovne boli prihlášky do konkurzu vzaté späť v celom rozsahu, keďže pohľadávky boli uspokojené. 

Prihláška Slovenskej sporiteľne na sumu 66 6597,43 eur podľa zverejneného zoznamu vzatá späť nebola. 

ICH ZOZNAM SI MÔŽETE POZRIEŤ TU:

Ministerstvo spravodlivosti oficiálnou cestou preveruje jej postup a jednotlivé kroky. Ladislavovi Bašternákovi potvrdil právoplatne rozsudok ešte v minulom roku bratislavský krajský súd s tým, že nariadil aj prepadnutie majetku. Bašternák si neoprávnene uplatňoval odpočty DPH. Svoj majetok prevádzal na rodinných príbuzných ešte počas toho, ako čelil obvineniu. Vlastnil aj byt v známom komplexe Bonaparte, kde býval expremiér a v súčasnosti poslanec Národnej rady SR Robert Fico (Smer-SD). Nie je nateraz zrejmé, čo hrozí Ivanovej v prípade, že nekonala podľa zákona.

"Ministerstvo spravodlivosti po vykonaní dohľadu nad postupom ustanovenej správkyne konkurznej podstaty úpadcu Ladislava Bašternáka v konkurznom konaní vedenom na Okresnom súde Bratislava začalo proti správkyni správne konanie za porušenie povinnosti týkajúcej sa zverejňovania údajov o konkurznom konaní v registri úpadcov,“ uviedol tlačový odbor ministerstva. Ministerstvo ešte dávnejšie kritizovalo Ivanovej postup. Poslalo jej navyše aj výklad zákona, podľa ktorého má v prípade postupovať. Verejne tiež vyzvalo všetkých správcov, ktorí nedokážu vykonávať správu majetku v komplikovaných prípadoch, aby sa nepreceňovali a sami požiadali o stiahnutie z prípadov.

Podľa sudkyne správkyňa nepochybila

"K dnešnému dňu súdu nie sú známe skutočnosti, nasvedčujúce že by správca konal v rozpore s ustanoveniami ZKR, nakoľko zo správ predkladaných správcom v rámci konkurzného spisu nevyplývajú žiadne takéto skutočnosti. Najdôležitejší v tomto kontexte je ale fakt, že súd neeviduje žiadne podnety tretích osôb - dotknutých konkurzom a veriteľov o porušovaní zákona, ktoré by boli súčasťou súdneho spisu," uviedla sudkyňa Okresného súdu Bratislava I. Katarína Bartalská. 

Bašternák od roku 2017 čelil obvineniu z neodvedenia daní a poistného. Podľa výsledkov policajného vyšetrovania cez firmu BL - 202 v roku 2012 kúpil sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur. Skutočná suma však bola údajne nižšia. Podľa vyšetrovateľa si podnikateľ ako konateľ spoločnosti BL - 202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Bašternák si v súčasnosti odpykáva trest vo väznici s najmenším stupňom stráženia.

Viaceré médiá varovali, že štátu sa môže podariť získať len zlomok zo Bašternákovho majetku.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy