Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Predseda Okresného súdu Lindtner, ktorý mal komunikovať s Marianom Kočnerom, končí
Zdielať na

Predseda Okresného súdu Lindtner, ktorý mal komunikovať s Marianom Kočnerom, končí

Archívna reportáž

Prepisy správ, ktoré polícia získala z Kočnerovho mobilu z aplikácie Threema, už majú dosah na sudcov, ktorých mená sa v nich nachádzajú.

BRATISLAVA / Predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner končí na vlastnú žiadosť prerušuje výkon funkcie sudcu. Sám to oznámil ministrovi spravodlivosti. Informáciu pre TV JOJ potvrdila hovorkyňa ministerstva Zuzana Drobová.

"Ministrovi spravodlivosti oznámil, že sa tak rozhodol na základe jeho vnímania aktuálnej spoločenskej situácie. Uviedol, že si uvedomuje svoju zodpovednosť a to, ako dnes spoločnosť vníma morálnu integritu sudcovského stavu," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. Podľa jej slov rezort oceňuje jeho krok. "David Lindtner je jediným sudcom, ktorý sa v dôsledku medializovaných informácií sám na vlastnú žiadosť rozhodol prerušiť výkon funkcie sudcu. Jeho krok vnímame ako snahu o prinavrátenie dôvery v justíciu," dodala Drobová. 

Podľa informácií z ministerstva spravodlivosti, ak má sudca prerušený výkon na vlastnú žiadosť, nie je mu vyplácaný plat. "Takýto sudca sa po odpadnutí dôvodu prerušenia môže vrátiť späť a vykonávať funkciu sudcu. Pri inom inštitúte, dočasnom pozastavení výkonu funkcie sudcu, je vyplácaný plat a to vo výške maximálne polovice funkčného platu," dodala Drobová. 

David Lindtner odstúpil po tom, ako denník Postoj zverejnil informácie, že komunikoval cez aplikáciu Threema s Marianom Kočnerom. K odchodu ho vyzvali aj jeho štyria podriadení, podľa ktorých je komunikácia s Kočnerom neprípustná a Lindtner sa podľa nich nezachoval podľa zásad sudcovskej etiky. 

Šéfka súdnej rady chce, aby sa disciplinárny senát zaoberal aj sudcom okresného súdu Bratislava I. Ani v stredu nevysvetlil svojim kolegom medializované informácie v Denníku N, podľa ktorých údajne vo veľkom komunikoval s Marianom Kočnerom. Predsedníčka rady navrhuje jeho odvolanie a pozastavenie výkonu funkcie sudcu. Pozastavený výkon funkcie má odvčera aj Monika Jankovská, zistili sme však, že aj tak má nárok na časť platu.

Najčítanejšie správy