Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Odsúdeného Bašternáka NAKA obvinila pre dane. Ide o prevody bytov v Kočnerovej rezidencii
Zdielať na

Odsúdeného Bašternáka NAKA obvinila pre dane. Ide o prevody bytov v Kočnerovej rezidencii

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Dňa 11. apríla 2019 obvinili Ladislava Bašternáka za zločin skrátenia dane a poistného. V mene spoločnosti podal na Daňovom úrade Bratislava daňové priznanie k DPH za zdaňovacie obdobie február 2013. Podľa zistení televízie JOJ, ide o prevody bytov v bytovom komplexe Mariana Kočnera, Five Star Residence.

Podľa zistení TV JOJ nedávno právoplatne odsúdeného Ladislava Bašternáka polícia obvinila pre krátenie daní a poistného. Skutok mal vzniknúť pri prevode bytov v rezidencii Five Stars Residence, ktorú v Bratislave staval dnes viacnásobne obvinený Marian Kočner.

V daňovom priznaní zatajil uskutočnený zdaniteľný obchod spočívajúci v prevode nehnuteľnosti. Bytov, nachádzajúcich sa v bytovom komplexe Five Star Residence, kde spoločnosť skrátila DPH vo výške 200 000 eur. 

Podľa zistení televízie JOJ z prostredia blízkeho vyšetrovaniu, Ladislava Bašternáka ako konateľa jeho spoločnosti BL 202 s.r.o. vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry - Finančnej polície expozitúra Bratislava obvinil zo zločinu skrátenia dane a poistného pri prevodoch nehnuteľností v nadštandardnej bratislavskej rezidencii Five Star Residence v centre starého mesta. Skutok sa mal stať v roku 2013.

Bašternák mal previesť byty Five Star Residence na podnikateľa Patrika Zimana na základe dohody o urovnaní a vysporiadaní záväzku, ktorú uzatvorili podľa polície v doposiaľ nezistenom dátume. Bašternák v dohode vystupuje ako dlžník a Ziman ako veriteľ. 

"S Bašternákom sa už nestretávam roky a preto sa k veci nechcem vyjadrovať," uviedol Patrik Ziman. TV JOJ oslovila Patrika Zimmana, ktorý v tomto obvinení vystupuje ako svedok a ktorému mal Bašternák cez prevod bytov cez Five Stars uhradiť pôžičku. Podľa Zimana je vecou daňového úradu a polície, ako prípad vyšetrí. Pre neho samého je celá vec nepríjemná. On nie je podľa svojich slov ten, ktorý by si nesplnil svoje povinnosti voči štátu. Ziman pre TV JOJ uviedol, že predmetom pôžičky bola hotovosť, ktorú Bašternákovi požičal a ktorá bola uhradená spomínanými prevodmi nehnuteľnosti. Ku konkrétnej výške požičaných peňazí sa ale nevyjadril. 

Ide o prípad neodvedenia dane z pridanej hodnoty v sume niekoľkých stoviek tisíc eur. Podľa informácií TV JOJ  Bašternák mal pred šiestimi rokmi podať daňovému úradu riadne daňové priznanie z DPH v ktorom uviedol, že mu nevznikol žiadny odvod DPH.

Polícia vyšetrovaním ale neskôr zistila, že spoločnosť BL 202 s.r.o. daňovú povinnosť v danom zdaňovacom období mala mať, lebo zrealizovala pre iný subjekt dodanie tovaru, z čoho daňová povinnosť Bašternákovej firme vznika.

Prevod niekoľkých bytov

Konkréte sa má jednať o prevod niekoľkých bytov v rezidencii  Five Star Residence, ktoré Bašternák previedol na urovnanie dlhu. Prevod bytov sume 1 200 000 eur mal slúžiť ako Bašternákové uhradenie pôžičky veriteľovi.

Podľa daňového úradu a neskôr aj polície z tohoto prevodu vznikla Bašternákovej firme BL 202 s.r.o. v zdaňovacom období  povinnosť odvedenia DPH. Podľa polície prevedením nehnuteľností v rezidencii Five Star Residence, neodvedením dane bola ukrátená štátna pokladnica o sumu  200 000 eur.

Podľa zistení TV JOJ Bašternáka, ktorý si aktuálne vykonáva trest odňatia slobody v Ústave pre výkon trestu odňatia slobody v obvinení, ešte nemá zvoleného advokáta. Faktom ale je, že pre obvinenie pre zločin skrátenia dane a poisteného pri prevodoch bytov v Kočnerovej rezidencii Five Stars, Ladislav Bašternák bez obhajoby ale určite nezostane. Kedže sa nachádza vo výkone trestu, podľa trestného poriadku musí mať takáto osoba po vznesení obvinenia povinnú obhajobu. Advokáta si môže zvoliť, ak to neurobí, bude mu stanovený štátom.

Súd ho uznal vinným

Ladislava Bašternáka 14. marca uznal súd vinným a uložil mu trest odňatia slobody na päť rokov. Rovnako mu zakázal aj podnikať, a prepadnúť mu mal aj majetok. 

Deň na to nastúpil Bašternák aj do väzenia. 

"Osoba právoplatne odsúdená na trest odňatia slobody vo výške päť rokov sa v piatok dopoludnia dostavila do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave," uvádza na sociálnej sieti Policajný zbor.

Zväz väzenskej a justičnej stráže pre TV JOJ uviedol, že nemajú kompetenciu na to, aby informovali o tom, či Bašternák nastúpil do väzenia a ani kam ho eskortujú. Potvrdil to ale jeho právny zástupca. "Podľa mojej informácie klient nastúpil na výkon trestu o 9:02," uviedol advokát Ladislava Bašternáka Peter Filip. V tomto Bašternákovom prípade vykonáva dozor Krajská prokuratúra v Bratislave. Prokuratúra zatiaľ na otázky TV JOJ neodpovedala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy