Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: NAKA zadržala na bratislavskom letisku Taliana, prípad sa týka Slovenských elektrární
Zdielať na

VIDEO: NAKA zadržala na bratislavskom letisku Taliana, prípad sa týka Slovenských elektrární

BRATISLAVA / Finančná polícia zadržala na bratislavskom letisku pre miliónové podvody Taliana, ktorý priletel z Milána. Jeho a ešte jednu osobu obvinil z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Škoda je vo výške 25 miliónov eur. Na mieste bol aj reportér Samuel Migaľ, ktorému sa podarilo nakrútiť exkluzívne zábery.

Zadržanie Taliana na bratislavskom letisku, podľa redaktora TV JOJ Samuela Migaľa, sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Muža, ktorý priletel z Milána, polícia obvinila z podvodu za 25 miliónov eur. V príletovej hale naňho už čakali policajti zo špeciálneho vyšetrovacieho tímu.  

Polícia Slovenskej republiky na facebooku informovala, že prípad sa týka Slovenských elektrární. "Ostatné podrobnosti budú zverejnené po vykonaní procesných úkonov," informovala polícia na facebooku. 

Ešte na letisku dali mužovi do rúk uznesenie o vznesení obvinenia a po chvíli ho odviedli na policajné prezídium. "Ide o jedného z dvojice obvinených z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku so škodou za 25 miliónov eur," informoval policajný hovorca Michal Slivka. 

Policajti v tomto prípade obvinili aj ďalšieho vysoko postaveného manažéra talianskeho Enelu, ktorý spolu zo zadržaným mužom svojho času šéfovali Slovenským elektrárňam. Vyšetrovateľ Špecializovaného tímu národnej jednotky finančnej polície NAKA obvinil dvoch občanov Talianskej republiky P.R. a N.C. 

Ide o prípad Slovenských elektrární, konkrétne dostavby tretieho a štvrtého bloku Jadrovej elektrárne Mochovce, ktorý vyšetruje špecializovaný tím ELEKTRO. Policajné vyšetrovanie sa v súvislosti so Slovenskými elektrárňami ťahá už takmer 5 rokov. Policajti tam od roku 2014 vykonali niekoľko razií. Minimálne dve súviseli s Vodnou elektrárňou Gabčíkovo. Ďalšie,tak ako tá dnešná s Mochovcami.

"Dôvody a podrobnosti dnešného zásahu nepoznáme. Môžem konštatovať len to, že Slovenské elektrárne vždy poskytovali a budú poskytovať Polícii Slovenskej republiky plnú súčinnosť," uviedol v stanovisku hovorca elektrární Miroslav Šarišský. 

Polícia viac podrobností nateraz nezverejnila. Zatiaľ preto nie je jasné, či vyšetrovateľ spolu s prokurátorom požiada o väzbu na bývalého šéfa elektrární. Nie je tiež jasné, ako bude pokračovať vyšetrovanie druhého vysokopostaveného talianského manažéra.

Peter Pellegrini a minister hospodárstva Peter Žiga kontrolovali atómovú elektráreň v Mochovciach. Pozrite si archívnu reportáž z júla 2018.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy